Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Skal Biocontrole

"Biologische teelt ruim twee keer zo groot vergeleken met vorig jaar"

Medio 2017 waren er bij toezichthouder Skal Biocontrole 4285 biologische bedrijven in Nederland gecertificeerd, 219 meer dan eind 2016. Dat is een stijging van 5,4 procent. Ruim de helft van de groei komt voor rekening van handels- en opslagbedrijven. Van de gecertificeerden is 39 procent een landbouwbedrijf en 61 procent een bedrijf dat actief is in verwerking/bereiding, handel of opslag, laat Skal weten.

De provincie Gelderland droeg het sterkst bij aan de groei, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant. Gelderland is de provincie met de meeste biologische bedrijven: 751. Zuid-Holland volgt met 588 en Noord-Holland met 574. In Gelderland zijn ook de meeste biologische landbouwbedrijven te vinden: 355. Flevoland volgt met 198 bedrijven. In Zuid-Holland vinden we de meeste biologische niet-landbouw bedrijven (498).

Groei in biologische teelt
Ook het aantal biologisch gecertificeerde teeltbedrijven is gestegen. Half 2017 waren 1662 teeltbedrijven biologisch gecertificeerd. Dat zijn er 76 meer dan eind 2016. Een flinke groei - ruim twee keer zoveel als de situatie van een jaar geleden. De groei is te danken aan het feit dat veel bedrijven zich in 2015 en 2016 hebben aangemeld voor omschakeling. Medio 2017 is er een reservoir van 5366 hectare teeltgrond in omschakeling, dat is 9 procent van het totale biologische areaal van 59.386 hectare (+1.6 procent ten opzichte van eind 2016). De groei van het aantal producerende bedrijven is nodig om de groei van consumentenbestedingen in biologisch bij te houden. Deze bedroeg in 2016 ruim 13 procent.

Inspecties
Skal heeft in het eerste half jaar 2699 inspecties en monsters uitgevoerd, waarvan 129 toelatingsonderzoeken bij teeltbedrijven en 288 bij overige bedrijven. Er zijn 299 'gerichte inspecties' uitgevoerd. Gerichte inspecties vallen onder het thematisch toezicht van Skal, ze zijn vaak onaangekondigd en gebaseerd op actuele situaties of meldingen van derden.

Certificeringsplicht
Elk Nederlands bedrijf dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan moet hiervoor door Skal gecertificeerd zijn. Alle bedrijven in de keten dus, behalve winkels die verpakte producten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen en horecabedrijven.

Bron: Skal Biocontrole 
Publicatiedatum: