Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Oekraïense watermeloenen stijgt met 250%

Van oudsher exporteert het land naar Wit-Rusland, Polen, Moldavië en Litouwen. Maxim Kulik van de Euro Service Group is echter van mening dat het land de potentie heeft om een toonaangevende leverancier van watermeloenen te worden.



"Ons bedrijf en een aantal andere telers zijn de laatste twee jaar al gestart met de export naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. We hebben ook al orders ontvangen uit Tsjechië en Zweden. Tijdens Gulfood 2017 hebben we een paar nieuwe partners ontmoet en ook de mogelijkheden op deze markt willen we graag verder verkennen," legt Maxim uit. "Oekraïne heeft enorm veel potentieel in de agrarische sector. We produceren momenteel voldoende om de hele EU en half Afrika te voeden!"

Tussen 2014 en 2016 groeide de export met 250% van 14.600 ton naar 29.300 ton. De watermeloenproductie is ook toegenomen van 690.000 ton in 2014 naar 801.000 ton in 2016 en dit seizoen wordt de productie geraamd op 1 miljoen ton. 



Het bedrijf is gestart met het GlobalGAP-certificeringsproces en Maxim legt uit dat 2017-2018 cruciaal zal zijn en dat het uiterst belangrijk is dat het bedrijf zijn beste beentje voorzet om aan alle eisen en verwachtingen van zijn klanten te voldoen. Na toekenning van het certificaat wil het bedrijf rechtstreeks aan retailers in de EU gaan leveren. 



"Om concurrerend te kunnen blijven, moeten we nieuwe rassen introduceren die beter te transporteren zijn en die daarnaast populair zijn op de internationale markt, zoals pitloze rassen, mini-watermeloenen en zwartschillige rassen."

Import van EU naar landen buiten EU 
Op de binnenlandse markt geeft de consument de voorkeur aan watermeloenen met pitten en een gemiddeld gewicht tussen de 6 tot 9 kilo (90% van de oogst). Dit is niet gebruikelijk in de EU, waar 90% van de export uit kleine kalibers (3 tot 5 kilo) bestaat. Om deze reden hebben veel telers die exporteren kleinere rassen aangeplant.



Watermeloenprijzen in Oekraïne liggen in juni meestal rond de €0,25 per kilo. In het piekseizoen, in augustus, bedraagt de prijs rond de €0,08 per kilo. In oktober, aan het einde van het seizoen, ligt de prijs op €0,12 per kilo. 
 


"Oekraïne heeft de goedkoopste watermeloenen en is van plan een grote speler te worden op de wereldmarkt. We maken nauwelijks gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, beschikken over koelfaciliteiten en controleren onze koudeketen. We kunnen op alle criteria sorteren en werken volgens de strengste veiligheids- en transporteisen," aldus Maxim. 



Voor meer informatie:
Maxim Kulik (CEO)
Vinaigrette LLC
Tel: +380999100251
Email: vinigretta.consulting@gmail.com
Publicatiedatum: