
Voor retaildeskundige Laurens Sloot - Hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen en oprichter en directeur van de EFMI Business School - lag het overnamebod van Jumbo op EMTÉ niet in de lijn der verwachting. "Er werd er in de markt breed gespeculeerd op een samengaan van PLUS en EMTÉ, al dan niet samen met Coop, maar dat zijn geruchten zoals er zoveel zijn. Zowel Sligro als Jumbo komen uit Veghel en dat is meer dan een saillant detail. Zo hebben ze best wat gesteggel gehad over de vestiging van de Jumbo Foodmarkt in Veghel. Ze staan niet te boek als de grootste vrienden. Ongetwijfeld heeft EMTÉ ook veel winkels in Brabant, waardoor er overlap is in de marktgebieden. Vandaar dat ik deze stap niet aan had zien komen."
"Het gaat sowieso een hete zomer worden in Veghel. Als blijkt dat het een vijandelijk bod is, dan zal het de verhoudingen geen goed doen. Een andere mogelijkheid is dat Sligro wel bereid is om te verkopen, maar dat deze reactie een onderdeel is van de onderhandelingsstrategie om te kijken of er nog andere partijen geïnteresseerd zijn of om er een betere deal uit te slepen. Dat kan zijn een hoger hoger bedrag zijn of dat Sligro een deal kan sluiten dat zij de toeleverancier worden van de foodservice-elementen van La Place. In de persverklaring van Sligro lees ik in ieder geval niet dat ze keihard 'nee' zeggen", vervolgt Laurens.
Emté heeft momenteel 131 filialen verspreid over het hele land die 827 miljoen euro omzet draaien. De koek in de Nederlandse retailmarkt lijkt aardig verdeeld. "De ruimte voor overnames in de Nederlandse retailmarkt is beperkt", beaamt Sloot. "Albert Heijn heeft 35% in handen, Lidl en Aldi samen zo'n 18%. Dan blijft er 47% over, waarvan Jumbo zelf 18% voor zijn rekening neemt. Die resterende 29% zit bij Superunie. En voor zover ik weet is daar de stelregel dat dat als er verkocht wordt de supermarkten eerst intern moeten worden aangeboden."