Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo Kampschoer, Kampexport:

"De Spaanse aanvoer verziekt de Franse steenfruitsector"

Tholen - Het zijn harde tijden voor de Franse steenfruitexporteurs. "Het is gewoon oorlog", vertelt Theo Kampschoer van Kampexport. "We kwamen hier twee weken eerder op de markt dan andere jaren, gelijk met de Spaanse productie. Maar de Spanjaarden blijven maar op de bonnefooi steenfruit versturen. Het is echt onvoorstelbaar, de hele markt is verziekt. Waar wij 1,80 euro moeten maken, maken zij 1 euro. Zij kunnen niet anders dan rode cijfers schrijven, maar blijven maar doorgaan."



"Vroeger nam de Russische markt nog veel steenfruit op, maar tegenwoordig moet het allemaal in Europa blijven. De kwaliteit van het Franse steenfruit is dan wel aanmerkelijk beter, maar veel mensen kopen toch op prijs. Met perziken en nectarines is daarmee al driekwart van de Franse telers de nek omgedraaid en degenen die overgebleven zijn richten zich hoofdzakelijk op de binnenlandse markt", vertelt de exporteur. Het Franse abrikozenseizoen duurt tot medio/eind september.



"Wij exporteren hoofdzakelijk naar de Duitse en Belgische markt waar onze klasse extra kwaliteit nog gewaardeerd wordt." Lichtpuntjes ziet de Hollandse steenfruitexporteur in Frankrijk momenteel ook niet. "In Spanje wordt aangeplant bij het leven. Paraguayo's worden als aardappelen verkocht. Misschien dat er nog wat kansen voor ons komen als het zo warm wordt dat de Spanjaarden geen abrikozen meer kunnen versturen, of volgt er nog een opleving bij de late soorten, maar momenteel is het vechten voor niets."



Voor meer informatie:
Kampexport Sud
BP 2
34280 La Grande Motte
Tel: 0033 467 567 354
kampexportsud@kampexport.com