Zuid-Tirol: appelbomen extreem vroeg in bloei
Het vegetatieverloop van de appel hangt af van factoren zoals het ras, de omstandigheden (grond en standplaats) en het klimatologische verloop van het jaar. In het proefcentrum Laimburg, gelegen op 220 meter boven de zeespiegel, wordt sinds 1975 systematisch onderzoek gedaan naar de fenologie van Golden Delicious (het hoofdras in Zuid-Tirol), en sinds 1997 ook van het appelras Cripps Pink (Pink Lady).
Trend richting een vroegere bloeiperiode zet zich voort
De wetenschappers van het proefcentrum Laimburg verzamelen momenteel de gegevens van het lopende seizoen. Bij een vergelijking met de records van de afgelopen jaren is te zien dat de vegetatie dit jaar momenteel al extreem vergevorderd is. De trend richting een steeds vroegere bloeiperiode zet zich daarmee weer voort.
Momenteel (stand van 27 maart) bevindt Golden Delicious zicht tussen het knopstadium en het ballonstadium. De volledige bloei (waarbij minstens 50 procent van de bloesem geopend is en de eerste bloesembladeren afvallen) bij het ras Golden Delicious in Laimburg zal dit jaar waarschijnlijk tussen 3 en 4 april bereikt worden. Dat is zo'n 14 dagen vroeger dan bij het langjarig gemiddelde van de afgelopen 42 jaar (17 april). Het ras Cripps Pink (Pink Lady) begint reeds al te bloeien (stand van 27 maart).
De tot nu toe vroegst gemeten datum waarop in de afgelopen 42 jaar de volledige bloei werd bereikt werd gemeten op 3 april 2012. Destijds bedroeg de grondtemperatuur op een diepte van twintig centimeter echter 2 graden Celsius minder dan dit jaar. Dit is vooral na de koude winter van 2016/17 verrassend.
Bloeiperiode bij Cripps Pink elf dagen vroeger dan gemiddeld
Men rekent er in Laimburg op dat Cripps Pink (Pink Lady) rond 31 maart de volledige bloei zal bereiken. Dat is elf dagen vroeger dan bij het langjarig gemiddelde. Ook in 2012 stond Cripps Pink (Pink Lady) op 31 maart voor het eerst volledig in bloei.
Vroege bloei vergroot het vorstgevaar
De statistieken van de afgelopen vier decennia laten zien dat de volledige bloei steeds vroeger inzet. Deze trend zet zich ook in andere internationale fruitteeltgebieden voort. Een vervroeging van de bloeiperiode zorgt echter onder andere voor een verhoogd vorstgevaar. In 1997 werd de volledige bloei vastgesteld op 7 april, waarbij in dat voorjaar meer dan twintig nachten de vorstberegening ingeschakeld moest worden. Dankzij een naadloze bewaking van de nachttemperaturen en efficiënte vorstberegening werd er destijds geen oogstverlies en nauwelijks vorstschade geregistreerd.