Gerard Korse van Tolpoort:

“Combinatie broccoli-bloemkool groeit naar substantieel volume”

Tholen – Donkergroen en hagelwit, een contrasterende combinatie die consumenten aanspreekt. Combinatieverpakkingen van broccoli en bloemkool liggen dan ook bij retailers als Albert Heijn, Jumbo en Plus in de schappen. Er zijn combinatieverpakkingen van de verse roosjes maar de schaaltjes met mini-bloemkool en broccoli vallen vooral op. Nu leek Albert Heijn er afgelopen maand een kleurrijke combinatie aan toe te voegen: een minimix van felgroene romanesco, donkergroene broccoli, hagelwitte bloemkool en paarse broccoli.Minimix van vier kooltjes zijn groente van de maand bij Albert Heijn

Geen trend
De minimix blijkt een tijdelijk product. "Het is niet zo dat er bij Albert Heijn steeds meer koolcombinaties in de winkel liggen. De combi bloemkool en broccoli hebben we al geruime tijd. We bieden de klant elke maand een nieuw verrassend artikel, zo is het deze maand een slamix. Vorige maand hadden we het 4 pack (mini koolmix) in de schappen als 'groente van de maand' product", laat de persdienst van AH weten. Jumbo geeft ook aan dat het niet zozeer gaat om een nieuwe trend, maar dat ze inspelen op de behoefte van de klant die de twee groenten willen combineren in gerechten. "De producten slaan zeker aan en zijn daarom ook verkrijgbaar bij het merendeel van de Jumbo supermarkten. The Greenery, een van onze vaste leveranciers, levert deze combinatiepakketten. De kolen worden speciaal geteeld en geselecteerd, omdat de maatsortering goed aan dient te sluiten bij de verpakkingshoeveelheid", aldus een woordvoerder van Jumbo.

Nichemarkt groeit
Bij Tolpoort zijn ze een aantal jaar geleden gestart met de combinatie van mini-bloemkool en broccoli, ze leveren de pakketten aan The Greenery. "Het is nog een niche-product maar de groei zit er in, bijna met 100 procent per jaar en inmiddels uitgegroeid naar een substantieel volume", vertelt Gerard Korse van Tolpoort. "Er is sowieso meer vraag naar kleine kooltjes. Doordat er 2,5 miljoen eenpersoonshuishoudens in Nederland zijn, is het logisch dat er vraag is naar kleinere maten."


Het combinatiepakket verpakt bij Tolpoort

Broccoli leek even de meest populaire van de twee. "Broccoli was lange tijd een echt groeiproduct in de markt maar dat is nu wel gestabiliseerd. Beide groente zijn nog populair", vertelt Gerard. Via Tolpoort, waarbij telersverenigingen Quality Growers Holland en West Fresh zijn aangesloten, kunnen zij de beide groenten jaarrond leveren. Er wordt vooral in Nederland geteeld maar om jaarrond te kunnen leveren is er ook een teler in Spanje gestart. Gezamenlijk gaat het om ongeveer 1200 hectare, inclusief witlof. Romanesco, de torentjesbloemkool wordt ook geteeld maar is nog geen hoofdproduct en ook nog niet in mini-formaat. Gerard: "Maar daar denken we gezien de trend wel over na."


De combinatiepakketten zijn klaar voor transport

Gerard is tevreden over de prijzen voor broccoli en bloemkool. "Als het dit jaar zo doorgaat, dan mogen we tevreden zijn. In de witlof was het minder maar dat begint gelukkig uit het dal te klimmen."
 

Tolpoort verpakt ook witlof. Het product klimt uit het dal volgens Gerard Korse


Voor meer informatie:
DC Tolpoort B.V.
Gerard Korse
Tolweg 7
1616 AT Hoogkarspel
Nederland
T: +31(0)228 565780
info@tolpoort.com
www.tolpoort.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven