Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG verwacht aardappeloogst van 24,9 mln ton

De organisatie van aardappeltelers North European Potato Growers (NEPG) verwacht in de 5 aangesloten landen een lagere opbrengst in vergelijking met vorig seizoen. In 2016 wordt de gezamenlijke opbrengst in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Belgiƫ en Nederland op 24,9 miljoen ton geraamd. Dat zou een lichte daling zijn ten opzichte van 2015, waarin 25,3 miljoen ton werd geoogst. De verloren opbrengst in verband met waterschade zijn in deze cijfers verwerkt. Ondanks een uitbreiding van het areaal van 4,8 procent ten opzichte van 2015 verwacht de organisatie een 1,6 procent lagere opbrengst. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is het areaal 3,4 procent groter en de opbrengst 2,2 procent lager.

In Duitsland rekenen telers op een gemiddelde aardappelopbrengst, terwijl telers in Frankrijk, Nederland en Engeland een lagere opbrengst verwachten. In Belgiƫ verwachten telers, ondanks een uitbreiding van het areaal met circa 12 procent een zeer lage opbrengst. De schatting is dat de opbrengst 5,8 procent lager uitvalt dan in het vorige seizoen.

Anders dan in andere seizoenen zijn er grotere verschillen geconstateerd niet alleen in de regio's, maar vooral ook binnen de rassen die worden geteeld. Vooral het ras Fontane kent veel tarra in de vorm van aardappelen met groeischeuren en groene knollen. In het algemeen verwachten de NEPG-leden een hoger percentage tarra dan normaal. Verder is het gemiddelde onderwatergewicht hoog, hetgeen de aardappelen tijdens rooien en inschuren vatbaar maakt voor beschadiging en blauwverkleuring. In veel landen liggen de telers achter op het rooischema, zodat het grootste deel van de aardappelen nog geoogst moeten worden. Dit verhoogt de risico's op slechte oogstomstandigheden.

De NEPG benadrukt dat de productiekosten voor de teler beduidend hoger zijn dan vorig jaar als gevolg van extra kosten voor gewasbescherming en de lagere opbrengsten per hectare. De verschillen tussen bruto en netto kilo's zullen hoger zijn als gevolg van groeischeuren, groenkleuring en andere kwaliteitsaspecten. De opbrengstprijzen op de vrije markt zijn nog steeds stabiel na afgelopen seizoen en worden mogelijk wat opgedreven door de lagere productie dit jaar. Het resultaat van contracttelers wordt mogelijk gedrukt door lagere opbrengsten en kortingen vanwege de kwaliteit. Dit kan tegelijkertijd wel extra vraag betekenen op de vrije markt van verwerkende bedrijven.

Bron: NEPG
Publicatiedatum: