Marinus Bunt, B&B Fruit:

"Pruimen zijn niche-product en daarin willen wij juist het verschil maken"

Tholen - De neven Frederik en Marinus Bunt vertegenwoordigen de derde generatie van de Betuwse fruitteeltfamilie Bunt. In 2010 richtten de neven gezamenlijk B&B Fruit op. "We zijn in meerdere opzichten uniek. Zo verenigen we als enige bedrijf in Nederland alle schakels in de pruimenketen binnen één bedrijf. Van de productie van het fruit via het sorteren en verpakken tot en met de verkoop van vers product en de verwerking van fruitproducten tot sappen, sauzen en diverse andere producten". vertelt Marinus Bunt.


Marinus Bunt

De neven telen peren, pruimen, kersen, bramen, frambozen, rode bessen en kruisbessen, maar pruimen zijn verreweg het belangrijkste gewas. "Ons bedrijf vertegenwoordigt zo'n 37% van de Hollandse pruimenomzet. In feite is de pruim een niche-product binnen de AGF-handel en wij hebben juist voor dit niche-product gekozen om het verschil te kunnen maken", vertelt Marinus.


Neef Frederik Bunt

Hij is momenteel volop in voorbereiding op het nieuw seizoen. "We zijn volop pruimen aan het dunnen. Inmiddels kunnen we voorzichtig inschatten hoe de oogst gaat worden en maken we de eerste programma's met onze retailklanten."Eind juli gaat traditioneel de oogst van de Opal-pruimen van start. "Het ziet er naar uit dat het geen volle oogst wordt. Ik verwacht dat we op zo'n 80 procent zitten. Maar er hangt een mooi gewas en op dit moment is het erg groeizaam weer. Als dat aanhoudt, zullen er grove, zoete vruchten geoogst worden. Maar we zijn natuurlijk afhankelijk van het weer", vertelt Marinus.Volgens de teler is het pruimenareaal in Nederland stabiel tot lichtdalend. "De groei zit vooral in de Lazoet-pruimen, een concept van The Greenery. Wij telen zelf een kleine 5 hectare Lazoet-pruimen en willen dit graag verdubbelen. Wel zien we dit jaar dat de Lazoet-oogst lager uitvalt dan de andere rassen als gevolg van het koude, natte weer direct na de bloei. De Reine Victoria-pruimen bloeien iets later en hebben van die weersomstandigheden geen last gehad, waardoor ze een betere zetting hebben."De neven Bunt hebben verschillende pijlers onder het bedrijf. Zo runnen ze naast B&B Fruit ook beiden een eigen teeltbedrijf waarin ze FruitMasters van fruit voorzien. De Lazoet-pruimen worden exclusief aan The Greenery geleverd en al enkele jaren runnen ze gezamenlijk ook een pruimenteeltbedrijf van 20 hectare in Polen. "In eerste instantie hebben we het bedrijf opgezet om daar voor de Nederlandse markt te produceren, maar inmiddels komt er uit Polen geen pruim meer naar Nederland. We raakten toevalligerwijs met Poolse retailers in gesprek en zetten nu rechtstreeks Poolse pruimen af bij de lokale retail, aangevuld met Nederlands product."De nieuwste tak van de 'Bunten' is het verwerken van rijp fruit, wat steeds grotere vormen begint aan te nemen. "Nu krijgen mensen na een operatie vaak een cupje pruimenprut. Omdat mensen na een operatie vaak moeilijk kunnen eten, zijn we nu bezig een pruimensap te ontwikkelen met het dertigvoudige van het aantal voedingsstoffen." ""Ook bramen en bessen verwerken we, in samenwerking met andere telers tot puree en andere verwerkingen. Zo hebben we nu een nieuwe fruitvulling voor in de yoghurt ontwikkeld, die zonder toevoeging van suikers negen maanden houdbaar is. We hebben de beschikking over veel goed fruit wat voor de verse markt vaak net te rijp is, maar ideaal om te verwerken. Op dit moment bevatten veel fruitvullingen voor hooguit 30% uit fruit en verder uit suikers. Wij verwachten dat deze suikervrije puree in een grote behoefte voorziet."Voor meer informatie:
Marinus Bunt
B&B Fruit
Schoolstraat 2
6674 AK Herveld
Mob: 06 225 28 117
marinus@benbfruit.nl
www.benbfruit.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven