Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tomas Osencovas van Jovaige:

Verse bieten niet altijd de beste

Er wordt vaak vanuit gegaan dat versproducten beter zijn dan verwerkte, maar dat is verrassend genoeg niet altijd het geval. Volgens Tomas Osencovas, van het Litouwse Jovaige, bevatten hun verpakte rode bieten 60 tot 70% meer vitaminen dan de huisgemaakte rode biet. 



"De verse rode biet is vacuüm verpakt voordat we de groenten stomen. Dit proces zorgt dat zowel de voedingswaarde als de smaak veel beter is, want alles blijft in de verpakking, ook wat normaal gesproken door de gootsteen wordt weggespoeld," vertelt Oscencovas. 

"De vacuümverpakkingen bieden ook een oplossing voor een traditioneel product dat de consument minder snel vers koopt, omdat het koken zo lang duurt (2-3 uur) en de geur verschrikkelijk is! Dit is de reden waarom de kant-en-klare biet vandaag de dag perfect is voor bewuste klanten."



Joviage is een van de grootste verwerkingsbedrijven in Oost-Europa met ongeveer 10.000 ton ruwe bieten per seizoen. Hun grootste markten zijn Litouwen, Letland en Estland, maar ze leveren ook aan Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Rusland. Volgens Oscencovas is de Russische boycot niet van invloed, omdat ze een verwerkt product aanbieden, maar de huidige economische situatie in Rusland heeft wel een effect op de handel in brede zin. 

Oscencovas stelt dat 99% van de bieten lokaal wordt geproduceerd en het bedrijf werkt nauw samen met telers die allen GlobalGAP gecertificeerd zijn. Ze werken samen om nieuwe ontwikkelingen en de nodige verbeteringen aan het product door te voeren. Leveranciers van Jovaige hebben de afgelopen jaren een aantal belangrijke investeringen in hun koelcellen gedaan om de algehele kwaliteit van hun oogst te verbeteren. 


De biologische bietproductie begon in december 2015 met de nadruk op de binnenlandse markt in Litouwen. Een meerderheid van de biologische bieten zijn afkomstig uit Duitsland, maar met ingang van dit jaar is Jovaige ook begonnen met de inkoop van lokale biologische productie. De resultaten tonen aan dat de markt klaar is voor het biologische product.

Het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe kansen. "We merkten tijdens Fruit Logistica 2016 dat er interesse voor gekookte bieten uit de VS en Israël was. Deze markten zouden de volgende stap in onze groei kunnen zijn. Amerikaanse importeurs zijn vooral geïnteresseerd in de biologische rode biet. " 

Met vergelijkbare technologie wil Jovaige zich ook richten op aardappelen. Dit wordt dit jaar getest en volgend jaar op de Fruit Logisitica 2017 gepresenteerd.

Voor meer informatie:
Tomas Osencovas
Jovaige
Tel: +370 686 82255
Email: info@jovaige.lt
www.jovaige.lt
Publicatiedatum: