Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prince de Bretagne innoveert om artisjokconsumptie aan te wakkeren

Vijf jaar na de introductie van de Articook – een artisjok die je eenvoudig in de magnetron kunt bereiden – komen de telers van coöperatie Prince de Bretagne opnieuw met vernieuwing. Ze lanceren niet alleen een nieuw artisjokras, maar investeren ook flink in de productie van diepgevroren artisjokbodems. Daarmee willen ze inspelen op de behoeften van zowel telers als consumenten, nu de consumptie van artisjok daalt, vooral onder jongeren. Uit een studie van onderzoeksinstelling Ctifl uit 2024 blijkt dat slechts 24% van de Franse huishoudens het afgelopen jaar verse artisjok heeft gegeten, en van die groep is 75% ouder dan 60.

Nieuw artisjokras moet vraag stimuleren
Samen met de Organisation Bretonne de Sélection (OBS) zet Prince de Bretagne stevig in op veredeling en productontwikkeling. Sinds de oprichting van de OBS in 1970 – een initiatief van de telers zelf – worden er rassen ontwikkeld die inspelen op veranderende marktwensen en die passen bij de regionale omstandigheden.

De nieuwste aanwinst is een groene, vlezige artisjok van het Camus-type. Deze variant is speciaal ontwikkeld voor de coöperatie en sluit goed aan bij de wensen van consumenten en inkopers: gesloten, stevig, en met een uitstekende presentatie in het schap.

Diepvriesfabriek voor artisjokbodems
Na de sluiting van de enige Franse artisjokverwerkingsfaciliteit in 2022, raakte de sector een cruciaal instrument kwijt om het verse marktaanbod te reguleren en kleinere maten, die zo'n 20% van de oogst uitmaken, rendabel te verwerken. Om dat gat op te vullen, heeft Prince de Bretagne besloten de diepvriesfabriek van Bro Dreger in Camlez (Côtes-d'Armor), oorspronkelijk bedoeld voor de Coco de Paimpol, om te bouwen voor de verwerking van artisjokken. De investering bedraagt €2,6 miljoen.

In deze verwerkingsfaciliteit worden de artisjokken in bulk aangeleverd, gesorteerd op maat, gekoeld, en vervolgens verwerkt via een nauwgezet stappenplan: machinale snede, ontdoening van bladeren, blancheren bij 95°C, terugkoelen, handmatig bijsnijden en sorteren, en tenslotte invriezen en verpakken.

Met een jaarlijkse capaciteit van zo'n 1.200 ton artisjokken – goed voor ongeveer 120 ton artisjokbodems – biedt de verwerkingsfaciliteit werk aan 10 tot 16 vaste krachten. Dankzij deze aanpak is Prince de Bretagne nu de enige leverancier van diepgevroren artisjokbodems van Franse origine. In eerste instantie ligt de focus op kleine, vlezige artisjokken, maar er lopen ook proeven met de kleine paarse variant.

Voor meer informatie:
Prince de Bretagne
8 rue Marcelin Berthelot
Saint-Martin-des-Champs (Frankrijk)
Tel: +33 (0)2 98 62 11 55
www.princedebretagne.com
[email protected]