Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Gariguette-aardbeien zijn vroeg in Frankrijk
Normaal gesproken arriveren Gariguette-aardbeien rond 1 of 2 maart in Frankrijk, maar dit jaar waren ze ongeveer 10 dagen eerder. Voor Jean-Marc Pra, aardbeienteler in Cours-de-Monségur, komt dit niet als een verrassing. "Door de hoge temperaturen in december begonnen de aardbeienplanten al op 15 januari te bloeien. Toen hebben we er meteen hommels bij gezet voor de bestuiving. We werken met hommels, omdat bijen hogere temperaturen en langer daglicht nodig hebben dan hommels."
Met 10 korven per hectare en 50 tot 55 hommels per korf was de bestuiving succesvol. Toen de eerste vruchten verschenen, plaatsten de werknemers de stengels met fruit op strips, die het fruit tijdens de groei ondersteunen en zetten de planten op die hoogte die de oogst vergemakkelijkt. Dit is ook de reden dat Pra besloot "hangende tuinen" te gebruiken voor de teelt van Gariguettes. Pra teelt aardbeien in kassen op een oppervlak van 5.800 m2.
Hij noemt zijn teeltwijze "hangende tuinen" in plaats van "boven-de-grond-teelt" en besteedt extra aandacht aan het "behoud van natuurlijke hulpbronnen". De kassen hebben twee kunststof platen die zich, indien nodig, vullen met lucht om energie te besparen en de temperaturen te beheren: overdag tussen de 18 en 20 graden en 's nachts tussen de 8 en 10 graden. "Ik verzamel ook regenwater en voeg alleen die hoeveelheid meststoffen toe die de aardbeien nodig hebben. Het water, dat niet door de aardbeien wordt opgenomen, gaat door een bassin van riet dat het water schoonmaakt."
Het ongedierte dat de aardbeien plaagt (luizen, spinnen en tripsen) wordt onder de duim gehouden door insecten. Pra oogst ongeveer 30 ton aardbeien van zijn 60.000 planten en levert deze aan de coöperatie Rougeline in Marmande.