Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe wordt Kerst wereldwijd gevierd?

Kerst wordt op verschillende manieren gevierd over de hele wereld. En dit jaar dachten we dat het leuk zou zijn om eens te kijken naar de verschillende manieren waarop het wordt gevierd.

EUROPA



Kerst in het Verenigd Koninkrijk
We weten allemaal hoe zeer de Britten gek zijn op hun spruiten met het kerstdiner! Ze worden normaal opgediend met kalkoen en vulling, geroosterde aardappelen en andere groenten zoals pastinaak en wortelen gevolgd door trifle of zoete gehaktpasteitjes. Het diner wordt gegeven in de middag van 25 december. Het kerstdiner is doorgaans een familie aangelegenhied met zoveel mogelijk mensen als er aan de tafel passen. 



Kerst in Nederland
Nederlanders gaan ook voor een familieaangelegenheid met kerst. Een typisch Nederlandse traditie is gourmetten, een avondvullend evenement met kleine groepen mensen samen rondom een gourmet-set. Er worden dan kleine braadpannetjes gebruikt om het eigen eten te bakken met kruiden, kleine porties fijngehakte groenten en verschillende soorten vlees, vis en garnalen. Alles wordt vergezeld met verschillende sauzen, fruit en salades.

Kerstmis in Spanje

In het Spaans heet kerstavond "Nochebuena," wat zich letterlijk laat vertalen als "Goede Nacht". In Spanje wordt dit gevierd met een grote familiefeestmaaltijd, dat laat in de avond gegeten wordt en een aantal uren kan duren. Voorbeelden van wat er gegeten wordt: ham, kaas, Spaanse chorizoworst, langostino's, sopa de pescado y marisco (een soep van vis en schelpdieren), witte asperges met olie en azijn, geroosterd lamsvlees, gezouten kabeljauw en met truffel gevulde kalkoen. Na een korte pauze om uit te buiken en de tafel af te ruimen, wordt het diner vervolgd met dessert zoals Spaanse amandelkoekjes of kruimelcake

Azië 



China
De kerstviering in China wordt steeds populairder en dan met name in de grotere steden. De meest algemene manier om kerst te vieren is dat mensen goedkoop gaan winkelen. De kerstviering begon vorige week en veel winkels gaven toen al korting. In sommige winkels draagt het personeel kerstmutsen om bezoekers aan te trekken.

Op 24 december geven sommige mensen appelen aan hun vrienden en familie om ze gelukswensen te geven. Dit is een veel voorkomende traditie onder studenten. Mensen kopen appelen uit cadeauwinkels of uit fruitwinkels en pakken zelf het fruit netjes in. Op 25 december organiseren sommige steden evenementen op de stadspleinen en wordt een kerstboom opgezet. Als mensen vrij zijn na hun werk op de 25ste verzamelen ze zich om het te vieren.

India
Indiase mensen koken verschillende maaltijden zoals biryani met kip of lamsvlees en curry, gevolgd door cake of zoetigheid als kheer. Gevestigde christelijke gemeenschappen zoals katholieken in Goa hebben varkensmaaltijden als hoofdgerecht bij het kerstdiner. Voorbeelden hiervan zijn pork vindaloo en sorpatel. Als dessert is een schotel genaamd Bebinca erg populair.

Japan
In Japan wordt vaak een kerstcake gegeten. Dit is een witte cake bedekt met room en aardbeien en wijd verkrijgbaar, zowel geïmporteerd als lokaal gemaakt. Een succesvolle reclamecampagne in de jaren '70 zorgde ervoor dat eten bij KFC rond kerst een nationale traditie werd. De kipmaaltijden daar zijn met kerst zo populair dat er maanden van tevoren gereserveerd moet worden.

Libanon
Libanezen bestaan voor een groot deel uit christenen en moslims. beiden vieren kerst met feestmaaltijden. Deze worden zowel gehouden met kerstavond op de 24ste als met de lunch op de 25ste. Soms worden de restjes van kerstavond gebruikt voor de lunch van de volgende dag. Traditionele gerechten met kerst zijn amandelen in suikerlaag, geroosterde eend, geroosterde kalkoen, Libanese salade (tabouleh) en gebak als honingcake en "buche de noël".

Filipijnen
Het kerstdiner in de Filipijnen wordt net als in Spanje Nochebuena genoemd en wordt rond middernacht op 24 december gehouden. Dit gebeurt doorgaans nadat de gehele familie de late avondmis heeft bijgewoond, die de naam Misa de Gallo draagt ("mis van de haan"). Het belangrijkste deel van de maaltijd is de hamón, oftewel een gezouten stuk ham. Dit wordt geserveerd met queso de bola, oftewel stukken edammer kaas bedekt in rode was.

OCEANIË



Kerstmis in Australië en Nieuw-Zeeland 
Kerstmis Down Under betekent doorgaans veel heerlijk steenfruit. Kerstmaaltijden in Australië hebben altijd kersen, bessen en lychees naast lekkere salades met tomaten, avocado, komkommer en bladgroenten in combinatie met gebarbecued vlees, beleg en vis. Soms is er sprake van geroosterd vlees, maar dit wordt meestal gegeten met salades in plaats van gebakken aardappels omdat het daar te heet voor is in de zomer. Wegens de hete zomers zie je vaak families naar het strand trekken of voor het grootste deel van de dag zich rond het zwembad in de tuin ophouden.

NOORD-AMERIKA
Kerst in de VS en Canada
De meeste gebruiken rondom kerstmis in de Verenigde Staten zijn overgenomen van het Verenigd Koninkrijk, hoewel een aantal afkomstig zijn van Italië, Frankrijk, Scandinavië en Duitsland. "De dag na kerst zijn we vaak met de directe familie, met in de middag uitbreiding tot de ouders, grootouders, ooms, tantes en neven en nichten," zegt Richard Butera van Maglio Companies. "We komen oorspronkelijk uit Italië en waarderen maaltijden waar onze grootouders mee opgegroeid zijn. Daarom eten we met kerst traditionele Italiaanse maaltijden die we in de rest van het jaar doorgaans niet eten." Hierbij is sprake van de beste antipasta-maaltijden (visgerechten, ham, salami, geroosterde paprika, artisjokken, olijven, geïmporteerde kaas, etc.), gnocchi, Italiaans gehakt en zelfgemaakte "Nona"-gehaktballen. Omdat het hoofdgerecht nogal zwaar is, zijn de bijgerechten wat lichter, zoals salades, broccoli en bloemkool. "Watermeloen is een geweldig feestfruit voor het kerstdiner, vooral als ze in onze eigen verpakking worden bewaard," voegt Butera met een lach op zijn gezicht toe.


ZUID-AMERIKA
Brazilië
In Brazilië is het kerstdiner een behoorlijk grote feestmaaltijd, die in de avond van 24 december geserveerd wordt en grote hoeveelheden gerechten bevat. Er is sprake van een grote variëteit zoals verse groenten als Couve a Mineira (met knoflook op smaak gebrachte kool), fruit en Braziliaanse noten. Deze worden vergezeld met kleurrijke rijst, ham, verse salade en geroosterde kalkoen. Sommige delen van Brazilië maken gebruik van geroosterd varkensvlees, geroosterde kalkoen en vis. Andere kerst-items zijn een breed scala aan desserts zoals citroentaart, notentaart, chocoladecake en ook panettone.

Peru
Op kerstavond (wederom bekend als Nochebuena, komt de hele familie bij elkaar voor een diner bestaande uit geroosterde kalkoen en witte rijst dat op smaak is gebracht met knoflook. Geroosterde aardappelen en ongekookte, zoete aardappelpuree worden hier ook vaak bij geserveerd. Het voornaamste dessert is panettone. Dit wordt doorgaans vergezeld van een kom dikke, hete chocolade. Desserts die minder vaak voorkomen zijn speciaal marsepein van Braziliaanse noten en schalen met rozijnen en pinda's.

AFRIKA



Zuid-Afrika

Met kerst is het zomer in Zuid-Afrika, dus veel mensen kiezen dan ervoor om de dag buiten door te brengen. Dit is het perfecte weer voor een braai (barbecue), waarmee de hele familie doorgaans naar een park of het strand trekt. Als je geen braai houdt, lijkt de kerstlunch erg veel op de traditionele Engelse versie, zij het met een Afrikaanse draai eraan. Gebakken Biltong-aardappelen en Malva-pudding zijn uniek voor Zuid-Afrika en worden soms aangetroffen als vervanging van traditionele gerechten tijdens het kerstdiner.
Publicatiedatum: