Tholen - Dit jaar ging de Best Fresh Group van start met het Spaanse bedrijf Bio Montaña, dat het volledige assortiment vermarkt van een telersvereniging in Motril, bestaande uit 78 hectare vollegrondsgroenten en 33 hectare kasgroenten. Het vollegrondsgroentenassortiment bestaat uit onder meer zoete aardappelen, Chinese kool, rode kool witte kool en (rode) spitskool.

Spitskool
Deze week arriveerde de eerste Spaanse bio-spitskool bij zusterbedrijf Bio World in Poeldijk. "Het was in het verleden altijd een probleem om spitskool volgens de Nederlandse specificaties uit Spanje te krijgen. Men teelt veel voor de Britse markt en dat zijn kleine spitskooltjes van 500 gram, terwijl wij hier in Nederland de grotere maten appreciëren", vertelt Adrie Heemsbergen. De spitskool is verkrijgbaar in twee verschillende maten, namelijk maat 8 en maat 10."Na jarenlange testen met Nederlandse rassen op Nederlandse wijze zijn we erin geslaagd om in Spanje spitskool volgens onze specificaties te telen en we zien dit succes nu ook navolging krijgen. Onze afnemers zitten met name op de Scandinavische, Duitse, Belgische en Nederlandse markt. De Engelsen laten ze tegenwoordig zelf in Spanje telen", weet Adrie. Het spitskoolareaal van Bio Montaña bedraagt 50 hectare. In maart volgt ook de aanvoer van biologische rode spitskool uit Spanje.

De huidige spitskoolmarkt is volgens Adrie niet al te hot vanwege het warme weer. "Er is in de koelhuizen nog voldoende Nederlandse spitskool voorradig, maar die houdbaarheid gaat hard achteruit, dus we verwachten wel dat er vraag naar Spaanse bio-spitskool ontstaat. Het is geen makkelijke teelt. Het gevaar is Spanje zit'm met name in de voorjaarsmaanden april en mei als het te warm wordt met als gevolg dat de kool kan gaan barsten.

Zoete aardappelen
Het zoete aardappelseizoen is vanuit Spanje alweer grotendeels gedaan. Bio Montaña heeft een areaal van ruim 50 hectare zoete aardappelen. "De vraag is dit jaar opvallend constant geweest. Pieken en dalen hebben we nauwelijks gehad, maar het was geen probleem om de biologische zoete aardappelen verkocht te krijgen", vertelt Siem van der Valk.De marktsituatie voor de zoete aardappelen was dit jaar wel anders omdat de Verenigde Staten door kwaliteitsproblemen de aanvoer fors reduceerde. "Het product vanuit de Verenigde Staten kan heel goed zijn, maar ook heel slecht. De afgelopen anderhalf jaar was het in elk geval niet constant", vertelt Siem. "Het Spaanse seizoen is goed verlopen en ook van het Israëlische seizoen dat we in januari starten hebben we hoge verwachtingen."

"De populariteit van de zoete aardappelen neemt in West-Europa gigantisch toe. We begonnen bij klanten met 40 dozen en die bestellen nu pallets tegelijk. Het groeipotentieel van het product is enorm, want ook consumenten die zeker niet tot de traditionele aardappeleters behoren, kopen zoete aardappelen. Ik hoorde onlangs zelfs van iemand die ze elke dag eet!"


Siem van der Valk

Voor meer informatie:
Bioworld
ABC Westland 114
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 214453
F: +31 174 214479
s.vandervalk@bioworld.nl
www.bioworld.nl