Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet Agrico met 12% gedaald naar 236 miljoen euro

De omzet van aardappelcoöperatie Agrico is in 2014/2015 ten opzichte van 2013/2014 met 12% gedaald naar 236 miljoen euro. De coöperatie heeft de leden maximaal uitbetaald, waardoor het resultaat beperkt bleef tot 511.000 euro. Boekjaar 2014/2015 was voor Agrico een lastig jaar, waarin elke markt door uiteenlopende omstandigheden zijn eigen dynamiek kende. Bij consumptieaardappelen was sprake van overproductie in Europa met als gevolg dat de prijzen het gehele seizoen slecht waren. Deze situatie had effect op de koopkracht van consumptietelers en daarmee op de aankoop van pootgoed in Europa. De afzet van pootgoed buiten Europa steeg daarentegen.

In de vooruitzichten voor het huidige seizoen ziet Agrico dat de afzet van pootaardappelen overzee goed loopt. De totale opbrengst van consumptieaardappelen in Europa is lager dan vorig jaar. Hierdoor is de pootgoedmarkt een stuk vriendelijker, zeker in Zuid- en Oost-Europa. Uit deze gebieden verwacht de coöperatie een iets bovengemiddelde vraag. De marktprijzen voor consumptieaardappelen in Noordwest-Europa vertonen na het bekend worden van de uiteindelijke opbrengsten een licht dalende tendens. Toch verwacht Agrico hier een gemiddeld afzetseizoen. De fritesindustrie is wel een duidelijke groeimarkt voor pootaardappelen.

De prijzen op de consumptiemarkt in Nederland zijn lager dan de verwachting was in augustus. Tegenvallende exportcijfers en een betere opbrengst dan verwacht zijn daarvoor de belangrijkste redenen. De export van consumptieaardappelen zal omhoog moeten richting het voorjaar om alle aardappelen te kunnen verkopen. De opbrengsten van biologische aardappelen zijn erg goed dankzij de late druk door Phytophthora. Een groot gedeelte van het geproduceerde volume zal moeten worden geëxporteerd. Hier lijken voldoende mogelijkheden voor te zijn.

Zie voor meer informatie het Jaarverslag 2014/2015 op de site van Agrico .
Publicatiedatum: