Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan-Willem Wellner (Wellner Fruit) over hardfruitmarkt, kwaliteit en Service2Fruit:

"Veel perencellen zijn niet geschikt om het einde van het seizoen te halen"

Tholen - De hardfruitmarkt kent nogal wat losse eindjes. "Momenteel is het erg rustig. Iedereen is het seizoen erg optimistisch begonnen, maar het seizoen verloopt bij lange na niet zoals we verwacht hadden. Aan het begin van het seizoen liep iedereen de telers plat, maar door de hoge prijs op het hout heeft de afzet geleid tot een stagnatie. Het seizoen is al een maand later gestart en nu loopt de afzet ook nog een stuk achter", vertelt Jan-Willem Wellner. Zijn bedrijf, Wellner Fruit, belevert afnemers in binnen- en buitenland met fruit van het eigen productiebedrijf, aangevuld met fruit wat bij collega-telers wordt bijgekocht.


 
Toenemende vraag grove Comice en Lukassen
Met name de prijzen van de peren staan de laatste twee weken onder druk. "Ze worden nu voor ongeveer 40 cent verkocht, maar op het hout werden de peren aan het begin van het seizoen al verkocht tussen de 38 en 43 cent. Met al die koelkosten, ben je nu toch een stuk duurder uit", vertelt Jan-Willem. "Engeland en de binnenlandse markt nemen hun programma's af, maar voor mijn gevoel zijn dit minder grote volumes. Gelukkig gaan er wel wat peren naar China toe, zij het moeizaam en onder strenge voorwaarden. De afzet van Elstar-appelen is zich aardig aan het herstellen. De verkoop van Jonagold daarentegen verloopt zeer moeizaam. Wel zie je dat de industrie nu meer een bodem in de markt zet. Het is gelukkig niet allemaal negatief, want de vraag naar grove Comice en Lukassen loopt de laatste twee weken op."


 
De meeste zorg heeft Jan-Willem echter over de kwaliteit van met name de peren. "Nu hebben we kwalitatief enorm goede peren, maar de hardheid is heel anders dan vorig jaar, de peren zijn wel een kilo zachter. Veel cellen zijn niet geschikt om het einde van het seizoen te halen. Daarom is het belangrijk om de cellen goed te monitoren. De peren zijn gemiddeld 5 mm kleiner, dus zullen er veel meer stuks geruimd moeten worden. De race is nog niet gelopen, maar het is wel van belang dat de verkoop erin blijft." Volgens de handelaar wordt in de hardfruitsector het verschil steeds groter tussen de professionele telers, die werk maken van het water geven en dunnen en de telers die 'met de tractor werken'. "Ook nu zijn er telers die een percentage van 70% oogsten van de sortering 65+ en die kunnen nu echt beduidend meer geld beuren."Service2Fruit
Wellner is een groot voorstander van het online handelsplatform Service2Fruit. "Die transparantie naar de teler toe vind ik belangrijk. Natuurlijk zal de gangbare handel altijd blijven bestaan, maar je ziet dat een teler die op Service2Fruit zijn partij het beste beschrijft, zomaar 5 cent meer kan beuren voor dezelfde cel. Als de markt dalend is, zakt de prijs op Service2Fruit ook in, maar altijd volgend, maar de prijs stijgt er altijd als eerste. Er is best wat scepsis in de fruitmarkt, want er wordt natuurlijk aan de poten van de commissionairs en coöperaties gezaagd, maar ik vind de resultaten onvoorstelbaar. In vier jaar tijd heeft het platform zich ontwikkeld tot de tweede partij in Nederland en dit wordt steeds meer. Ik denk dat het een goed werk zou zijn als de bestaande coöperaties meer zouden samenwerken met Service2Fruit. Dat is, denk ik, ook een verplichting naar de teler toe, om de eerlijkste prijs voor hun product te maken. Als teler wist ik het wel!"Voor meer informatie:
Jan-Willem Wellner
Wellner Fruit
Voetakkerweg 2b
4194 PP Meteren
Tel: +31 (0)34 55 69 672
[email protected]
www.wellnerfruit.nl