Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Areaal -1%, opbrengst -5%

VTA presenteert voorraadinventarisatie aardappelen

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder een vaste representatieve groep van haar leden. De voorraadinventarisatie met peildatum november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april. Het totale aardappelareaal 2015 van deze groep is met ongeveer 1% gedaald ten opzichte van 2014. De gemiddelde opbrengst was 53 ton per ha. De variatie in opbrengst per hectare lag tussen de 32 en 68 ton per hectare. De daling van de opbrengst voor deze groep wordt ingeschat op 5% ten opzichte van 2014/2015.


Percentage voorraad en vrije voorraad in de afgelopen seizoenenAardappelvoorraad vs het 5-jarig gemiddeldeTonnen geleverd vs voorraad

In november was 28% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). In absolute tonnen was ongeveer hetzelfde afgeleverd dan vorig jaar in november (zie grafiek 3). De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij deze vaste groep van telers is 7% lager dan vorig jaar. Uit de bijgevoegde grafiek 2 is ook af te leiden, dat deze voorraad lager ligt dan het 5-jarig gemiddelde. Van de voorraad in opslag is 69% al verkocht. Ten opzichte van andere jaren is dat relatief veel. Het aandeel vrije aardappelen in opslag is daarmee lager dan in november 2014.


Publicatiedatum: