Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere knoflookproductie in Tsjechië

De knoflookproductie in Tsjechië is de laatste jaren aan een opleving bezig. Volgens de krant E15 is het areaal de laatste vijf jaar verachtvoudigd, en verwacht wordt dat het zich nog verder zal uitbreiden, zij het in een trager tempo.

In 2011 bedroegen de knoflookvelden in totaal 67 hectare, dit jaar 136 hectare. Volgens de ramingen van het ministerie van Landbouw oogstten de telers dit jaar ongeveer 2.000 ton knoflook; In 2011 was de productie net wat meer dan 1.400 ton.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Landbouw, Hynek Jordán, is de groei aangewakkerd door een stijgende vraag naar binnenlandse knoflook. Jordán vertelde dat, om aan de vraag te voldoen, de knoflookvelden kunnen worden uitgebreid met nog eens duizend hectare.

Tesco-groentekoper Tomáš Kačala liet E13 weten dat Tsjechische consumenten vroeger geïmporteerde soorten kochten, die verkocht werden voor lagere prijzen, maar dat ze geleidelijk zijn begonnen de voorkeur te geven aan Tsjechische knoflook, die minder tenen hebben en een sterkere smaak. Er zijn momenteel zo'n 25 Tsjechische knoflooksoorten beschikbaar op de markt.

Als gevolg van de toename van de Tsjechische knoflookproductie, zijn de hoeveelheden geïmporteerde knoflook gedaald. Vorig jaar werd er 5.400 ton knoflook geïmporteerd, in 2012 was dat iets meer dan 7.000 ton. De stijgende hoeveelheid Tsjechische knoflook heeft de prijs ook omlaag gedrukt: in 2012 was de gemiddelde prijs per kilo 200 kroon (€7,40) en dit jaar ongeveer 130 tot 140 kroon (€4,81 tot €5,18).

Source: radio.cz
Publicatiedatum: