Jurgen Duthoo, Bart's Potato Company:

"Aardappelexport komt pas later op gang"

Tholen - Het loopt nog geen storm op de aardappelmarkt. Ondanks de hoge verwachtingen die er waren is het nog steeds rustig op exportgebied. "Af en toe is er wel iets te beleven, met name richting Oost-Europa. Het zijn geen grote tonnages, maar er gaat wat heen", vertelt Jurgen Duthoo van Bart's Potato Company.

Gerichte vraag
Hij benadrukt dat het geen algemene marktvraag is. "Bepaalde klanten vragen echt gericht om bepaalde variƫteiten. Links en rechts komen er dus opportuniteiten langs." De prijzen verschillen per ras, kwaliteit en maatsortering. "Als men een gewassen Agatha wil, worden daar ook hoge prijzen voor betaald. Een geborstelde Bintje daarentegen kost weer minder."Prijscorrecties
De verwachtingen van telers lagen heel hoog dit seizoen. "Velen wilden nog bewaren, omdat ze hoopten op een snelle exportvraag. Nu wordt langzaam duidelijk dat die vraag er nog niet is en de oogst in Europa toch is meegevallen. Telers beseffen dat ze niet kunnen blijven wachten en ik verwacht ook dat we hierdoor prijscorrecties zullen krijgen in de markt. Dat zal zeker effect hebben op de export en het biedt weer nieuwe mogelijkheden."

Voor de feestdagen verwacht Jurgen nog wat beweging. "Maar dat is traditioneel. Over het algemeen zal het waarschijnlijk rustig zijn tot eind januari, begin februari. Twee zaken zullen elkaar moeten vinden. De exportvraag en de prijs hier. Vroeg of laat verwacht ik wel een match."

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Bart's Potato Company bvba
Westvleterenstraat 25a
8640, Vleteren, Belgiƫ
Tel: +32 57 40 91 20
Fax: +32 57 40 91 21
www.lamaire.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven