Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tekorten grote uitdaging volgens Arend Zeelenberg

"Amerikaanse bio-productie groeit niet hard genoeg"

Tholen - Het AGF Trendcafé van dinsdag 10 november stond geheel in het teken van biologisch. Bij Triodos Bank besprak Arend Zeelenberg de ontwikkelingen op de internationale biomarkt, waaronder uiteraard de Amerikaanse markt. "Het verzamelen van marktinformatie is mijn hobby. Ik vind het heel interessant om vervolgens te bekijken wat we hiervan kunnen leren. Opvallend is sowieso dat de wereldwijde biomarkt ook in de crisis grote sprongen heeft gemaakt." Hij nam de aanwezigen mee op een tour langs diverse Europese landen en de Verenigde Staten.


Arend Zeelenberg.

Allereerst gaf hij aan dat de markt voor biologisch met name in de Verenigde Staten en Europa groeit. De VS is goed voor 43 procent van de totale wereldwijde bio-omzet, 40 procent van de biologische producten wordt in Europa verkocht, 4 procent in China, 4 procent in Canada en 3 procent in Zwitserland. De overige 6 procent in andere landen. Vervolgens ging Arend in op de ontwikkeling in een aantal landen, waaronder de VS:

"De bio-omzet in de VS bedroeg in 2014 39 miljard dollar. 'Groente en fruit' zijn goed voor een derde van de omzet, met in totaal 13 miljard dollar. En deze groep groeide met 12%, dus nog harder dan de totale biogroei van 11%", aldus Arend. Hij benadrukte vervolgens dat de forse groei van de Amerikaanse biologische markt een productietekort veroorzaakt heeft: "De bioproductie groeit niet hard genoeg om de groei van de sector bij te houden. Tekorten zijn één van de grootste uitdagingen voor de Amerikaanse biologische sector. Ondanks de aanhoudende groei is de productie niet in staat om gelijke tred te houden met de vraag. De biologische voedselomzet is momenteel goed voor 4 procent van de totale voedselverkoop, terwijl het areaal gewijd aan de biologische landbouw slechts minder dan 1 procent van de totale landbouwoppervlakte in de Verenigde Staten is." Dit alles levert volgens Arend een flinke vraag op, waar we vanuit Europa dus op zouden kunnen inspelen.

Hij gaf tevens aan dat er scepsis is over biologisch in de VS. Dit bleek uit een studie van Mintel eerder dit jaar. Zo ziet 51 procent biologisch als excuus voor hogere prijzen. En slechts 30 tot 39 procent heeft vertrouwen dat biologische producten ook echt biologisch zijn. En 40 procent beseft de strengheid van de regelgeving omtrent biologisch.

Voor meer informatie: [email protected]