Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
César Ruescas uit Valencia:

"Spaanse uiensector moet zich bundelen om vuist te maken tegen Nederland"


Tholen - De hittegolf in mei en de impact van kouder weer hebben het Spaanse uienseizoen flink getroffen. De oogst is verlaagd met 20-30% en de maatsortering valt een stuk kleiner uit. We gingen op bezoek bij César Ruescas in Valencia. "Tot het einde van het seizoen zal eer een tekort aan grote maten zijn. Wanneer genoeg landen de middelsorteringen accepteren, verwacht ik geen problemen."


César Ruescas, manager van Ruescas Export.

Het familiebedrijf werd 28 jaar geleden gestart door de gebroeders Ruescas als tweede generatie in de uien sector. Vandaag de dag verkopen ze zo'n 25 miljoen kilo uien per jaar, zowel van eigen teelt, als op contractbasis en van derden. Het oogstseizoen gaat in april van start met de kortedaguien, gevolgd door Babosa-uien in mei, Medio-Grano uien in juni en sluit het oogstseizoen tussen juli en september af met Grano-uien, die de hele winter in de opslag worden bewaard.


Ruescas richt zich met de afzet op groothandelsmarkten en supermarkten, zowel binnen Spanje, Europa als overzee. Daarnaast importeert het bedrijf Chileense uien en zoete uien uit Peru voor de Spaanse markt als de Spaanse productie ten einde is. "Het seizoen ging van start met een grote vraag uit Brazilië. Daar zijn grote volumes heengegaan tot de markt in september tot stilstand kwam door de komst van lokaal product, in combinatie met de hoge prijs voor de Spaanse uien. Op dit moment neemt de vraag vanuit Brazilië voor de middelsortering (60-80) weer toe."


Ruescas zoekt naarstig naar alternatieve afzetbestemmingen, maar ondervindt daarbij hevige concurrentie vanuit Nederland. "Neem nou Afrikaanse landen, die hebben gigantisch veel potentie als je kijkt naar de hoge uienconsumptie, maar het is moeilijk om te concurreren met de Nederlandse uien die daar een groot marktaandeel hebben met goedkopere uien. Daarom ben ik er een voorstander van dat de Spaanse sector zich bundelt om een betere onderhandelingspositie te krijgen en de uien voor meer concurrerende prijzen kan aanbieden aan deze bestemmingen."


De verpakker beseft dat concurrentie met Nederland lastig is. "Spaanse uien zijn een stuk duurder. Ons proces is minder geautomatiseerd omdat we meer delicate uien leveren met een zoetere smaak en een breder scala aan maten van 50 tot 120 mm. Concurrerende landen hebben doorgaans kleinere kalibers."


César Ruescas is hoopvol gestemd over de Spaanse uien. "Ze winnen wereldwijd aan bekendheid en de vraag neemt geleidelijk toe. Klanten realiseren zich steeds meer dat onze uien superieur zijn in termen van kwaliteit, met een mildere smaak dan concurrerende uien. Ook in de Spaanse keuken neemt het gebruik van uien toe, met name het gebruik van zoete uien in de salades."


De grootste bedreiging voor de Spaanse uien komt volgens de verpakker van de toenemende teelt in sommige Europese landen. "Het is ongelofelijk dat sommige zuidelijke mediterrane landen volop kunnen exporteren zonder fytosanitaire controles bij de productie. Wij willen hoe dan ook werken volgens de eisen van de markt, zowel met nieuwe rassen, verpakkingen en sorteringen als volgens certificeringen als IFS, GlobalGAP en Nature's Choice.


Voor meer informatie:
César Ruescas
Ruescas Export, S.L.
T: +34 9612408907
comercial@ruescas.com
www.ruescas.com