Panama: Protectionistische telers bezorgd over kwaliteit Nederlandse uien

Telers in Panama zijn bezorgd over de kwaliteit van de importuien uit Nederland. Daarom hebben ze de autoriteiten opgeroepen fytosanitaire maatregelen te nemen en de Panamese teelt te ondersteunen. Volgens Augusto Jimenez, president van de 'Association of Producers of the Highland', hebben de importeurs lak aan de fytosanitaire regels.

Volgens de voedselveiligheidsdiensten zijn de uien bij binnenkomst, hetzij aan de grens hetzij in de havens, geïnspecteerd. Volgens de inspectiediensten kwamen de beschimmelde uien niet uit Nederland, maar volgens de telers tonen de papieren het tegenovergestelde. Ambtenaren zeggen ook dat het niet hun taak is om te beoordelen in welke staat de uien arriveren, maar dat ze controleren op de aanwezigheid van ziekten en plagen.

Panama is bij lange na niet zelfvoorzienend. Slechts 10% van het aanbod komt uit eigen land. De rest wordt momenteel uit Nederland, de Verenigde Staten en Peru geïmporteerd. Panama heeft tot nu toe 233.936 kwintaal uien uit Nederland geïmporteerd en er volgen nog 82.000 kwintaal in december.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven