Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Late rooi en goede groeicondities

NEPG verhoogt opbrengstcijfer consumptieaardappelen

De combinatie van later rooien en goede groei condities gedurende het eind van de oogst heeft de NEPG ertoe bewogen om het opbrengstcijfer voor consumptieaardappelen van de vijf NEPG-landen van 1 oktober met 300.000 ton te verhogen naar 25.157.000 ton. De Belgische opbrengst van de niet Bintje rassen zijn hier vooral de oorzaak van. Daar waar Belgiƫ op 1 oktober nog een ha opbrengst van 47 ton prognosticeerde, is de opbrengst verwachting nu 51,2 ton per ha. Als over een week of twee de cijfers van alle deelnemende landen bekend zijn, kan de NEPG de definitieve opbrengst publiceren.

Opbrengst lager
De opbrengst is lager dan vorig seizoen en nog iets onder het vijf jarig gemiddelde. Grote verschillen worden gemeld aangaande kwaliteit en kwantiteit per gebied maar ook per ras. Oogst 2015 is qua tijdstip de laatst gerooide oogst in de geschiedenis van de NEPG. Over het algemeen is de kwaliteit van het opgeslagen product goed te noemen. De extreme hoge buitentemperaturen voor de tijd van het jaar brengen echter een risico met zich mee. Men heeft veel moeite om de bewaartemperatuur in de opslag naar beneden te brengen.

Export mogelijkheden
Parallel aan de steeds maar uitbreidende verwerking, kan de export van verse consumptie aardappelen, bijdragen aan een positieve markt impuls. Ten opzichte van het vorige seizoen vallen de opbrengsten in alle EU landen tezamen 8 miljoen ton lager uit (Bron: AMI 3 nov.2015). Winterse temperaturen zal de vraag naar export aardappelen kunnen doen toenemen. Op dit moment leeft de vraag nog steeds op welk tijdstip de ommekeer van oriƫnterende vraag naar daadwerkelijke orders zal plaats vinden.

Lage Eurokoers verhoogt exportkansen
Door het gemiddeld lagere onderwatergewicht en de minder grove Bintjes zal de industrie meer grondstof nodig hebben om aan dezelfde productie van afgelopen jaar te komen. De zeer lage koers van de Euro bieden extra kansen voor de verwerkers om hun export aandeel buiten Europa te kunnen vergroten, alhoewel de huidige goede Noord Amerikaanse oogst, wereldwijd nog wel voor extra competitie kan zorgen. Het percentage contract aardappelen, met daaraan gekoppeld de 'meelever' aardappelen, stijgt jaarlijks. Aangezien 'meelever' aardappelen gerelateerd zijn aan afspraken aangaande beurs noteringen, is de interesse van de industrie om via de vrije markt aardappelen bij te kopen, jaarlijks tanende. Het is daarom te hopen dat suikerbietentelers zich eerst eens goed beraden voordat ze volgend seizoen (meer) aardappelen gaan telen om negatieve effecten op de prijsbalans te voorkomen.

Bron: NPEG


Publicatiedatum: