Zeldzaam aardappelras maakt comeback in Japan

Een traditioneel zoet aardappelras, de Beniaka, maakte onlangs een comeback in Japan. Haruhisa Asako startte samen met een groep van telers een onderzoek naar het ras. Dit jaar werd het ras aangeplant op een areaal van 20 hectare.

De Beniaka werd in 1898 ontdekt in het dorp Kizaki. Het aardappelras staat bekend om zijn smaak en uiterlijk. "De elegante en milde zoetheid met een ietwat ouderwetse, eenvoudige smaak trekt veel mensen," aldus Asako. De beniaka was populair in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw, maar verloor na en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn status. 

Onder de belangrijkste productiegebieden van zoete aardappelen produceert Kagoshima 330.000 ton per jaar, gevolgd door Ibaraki en Chiba. Saitama produceerde vorig jaar slechts 5.500 ton zoete aardappelen, maar de lokale telers willen de zeldzame beniaka behouden. Vergeleken met andere typen is de beniaka kwetsbaar voor insecten. Daarbij is het moeilijk om voor langere tijd na de oogst een goede kwaliteit te behouden. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.