Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"El Niño verhoogt kans op een nat voorjaar in 2016"

Het KNMI verwacht dat het voorjaar van 2016 zeer nat zal worden. Oorzaak is El Niño die dit jaar zoals verwacht zeer sterk zal worden. Hij is vergelijkbaar met de grootste El Niño's die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. Door het voorspellen van El Niño kunnen er seizoensverwachtingen voor het gemiddelde weer in die streken worden opgesteld.

El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De piek van de opwarming ligt vaak in december. Het opmerkelijk warme zeewater bij de evenaar heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld.

Volgens El Niño-expert Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI is het enige effect van El Niño op het weer in Nederland een verhoogde kans op een nat voorjaar. In de periode maart–mei in 1878, 1983 als 1998 viel veel meer neerslag dan gewoonlijk. De kans is dus redelijk groot dat dit in 2016 weer het geval zal zijn. De kans op een nat voorjaar met meer dan 169 millimeter regen wordt geschat op circa 70% en de kans op een normaal voorjaar met 129 tot 169 millimeter regen op 25%. De kans dat het voorjaar droog zal zijn, is op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5%.

Bron: KNMI
Publicatiedatum: