Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Guy Callebaut (Global Gap): "Compromis is een weloverwogen besluit"

Angst voedt onrust door omstreden richtlijnen gebruik dierlijke mest

Tholen - In de AGF-sector is reuring ontstaan over de nieuwe richtlijnen van Global Gap versie vijf voor het gebruik van dierlijke mest in de teelt. De nieuwe richtlijnen gaan vanaf 1 juli 2016 in en verbieden gebruik van onbewerkte dierlijke mest 6 maanden voorafgaand aan de oogst van een gewas. Dit heeft vooral gevolgen voor biologische telers en telers van gewassen die in minder dan 6 maanden geteeld worden. Dit betekent dat de desbetreffende telers het Global Gap certificaat niet halen en hun producten dus niet kwijt kunnen in de retail. Hierdoor zijn telers gedwongen over te stappen op duurdere mestsoorten.


Guy Callebaut (links): "Compromis is een weloverwogen besluit"

Angst bij consument
In een reactie laat Global Gap voorzitter Guy Callebaut weten dat de ophef niet als verrassing komt: "De technische werkgroep die de nieuwe richtlijnen opstelt heeft na lang discussieren een weloverwogen besluit genomen. De richtlijn is vooral ingegeven door de angst voor microbiologische besmettingen. Het is waar dat EHEC niets meer dierlijke mest heeft te maken maar we hebben de gevolgen gezien in de Verenigde Staten. Daarnaast zit de angst voor besmettingen er flink in bij de consument."

Aanpassingen
Guy doet geen uitspraken over technische gevolgen maar benadrukt dat er uitzonderingen zijn: "Het gaat alleen om gewassen die direct met de grond in aanraking komen en rauw geconsumeerd worden. Daarom geldt dit in mindere mate voor bijvoorbeeld bloemkool en in meerdere mate voor gewassen als peen." Guy sluit niet uit dat de richtlijnen aangepast gaan worden: "De technische groep moet nog werken aan de nationale interpretatie, oftewel het aanpassen van de richtlijnen naar de kenmerken van teelt binnen een bepaald land."

Op dit moment worden op diverse plaatsen in Nederland overleg gevoerd, laat het GroentenFruit Huis weten. Dit met als insteek om de knelpunten in de praktijk in kaart te brengen. Zodra de knelpunten bekend zijn en er voldoende argumenten zijn om te onderbouwen dat bij aanpassingen de voedselveiligheid gewaarborgd blijft, is er een basis om GLOBALG.A.P. te vragen de werkgroep bij elkaar te roepen.

Meer informatie:
Global Gap
Guy Callebout
T: +49 (0)221 579 93 25
www.globalgap.org

Publicatiedatum:
Auteur:
©