Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaguar maakt zich zorgen om 'black spot'

Een grote importeur van Zuid-Afrikaans fruit, Jaguar, is op zoek naar alternatieve aanbieders. De Nederlandse importeur maakt zich zorgen om de mogelijke 'black spot' in het citrusaanbod. Jaguar importeert jaarlijks 58.300 pallets sinaasappelen uit Zuid-Afrika, 25.300 pallets druiven en 110.000 pallets ander fruit. De Zuid-Afrikaanse import vormt ongeveer 20% van het volume van Jaguars geïmporteerde fruit.

De Zuid-Afrikaanse sector exporteert ongeveer 600.000 ton citrus naar Europa, waarvan 400.000 ton naar Nederland. De citrussector genereert 593 miljoen euro uit de mondiale export, 263 miljoen euro is afkomstig uit EU-landen en 197 miljoen euro daarvan komt uit Nederland.

Vorig jaar was er een verbod op Zuid-Afrikaanse sinaasappelen vanwege de 'black spot', dat later werd opgeheven. Echter, Zuid-Afrikaanse telers hebben gevraagd om verdere maatregelen om de 'black spot' op afstand te houden.

Ambassadeur van Jaguar, Kees Rijnhout, stelde afgelopen donderdag: "Elk jaar zijn we een beetje bang en op zoek naar andere aanbieders in de wereld om fruit te krijgen, zodat we aan het begin van het seizoen alternatieven hebben." Kees denkt echter dat de 'black spot' in ongeveer vijf jaar opgelost zal worden.

Publicatiedatum: