Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Colin Galbraith - Moorehouse & Mohan

"Uienmarkt stort in aan het eind van dit seizoen"

Er zijn prognoses die zeggen dat de Europese uienoogst laag uit zal vallen en dat er met name in het zuiden sprake zal zijn van kleine formaten. Volgens Colin Galbraith van Moorehouse & Mohan zal dit niet het geval zijn.

"We krijgen juist erg grote uien binnen. De oogst in West-Europa is laat en in gebieden waar het in het bijzonder droog is geweest, zijn er minder uien, maar we zien een aantal van de grootste uien die ik in laatste jaren heb gezien."

De oogst is een maand later dan normaal. Bij veel telers gebeurde het planten ook later. Volgens Colin kunnen de grote formaten echter ook een probleem zijn voor de retailsector.

"Ramingen wat betreft formaat en oogst kunnen ongegrond zijn en de verwachting van een hoge markt hoeft niet uit te komen als de winkels vol zijn," legt hij uit. "Mogelijk zijn er minder uien in landen als Polen of Oost-Duitsland, waar het echt heel erg droog is geweest."

Volgens hem is dit momenteel een markt die niet gestuurd wordt door het aanbod. De vraag is laag en telers moeten rond deze tijd van het jaar hun uien in geld omzetten, omdat ze veel investeren in het planten en telen van het gewas. Het kan een jaar duren voor ze enige omzet zien en voor sommige telers kan dit volgens Colin te lang duren.

"De meeste telers hebben echter grote investeringen gedaan en hebben de middelen om uien vast te houden. Ze kunnen wachten voor het juiste moment om ze op de markt los te laten via retailcontracten of om met de juiste prijs op de "spot market" (markt zonder langetermijncontracten) te komen. Maar het lijkt volgens ons dat er te veel telers, waaronder ook niet-Europese telers, te veel uien vasthouden en dat er daardoor geen tekort op de markt komt. Maar we zullen moeten wachten om te zien wie er gelijk heeft."

"Er komt een zeer interessante periode aan. Ik gok erop dat het nog steeds niet zoals verwacht zal zijn en dat we een totale instorting van de markt zullen zien aan het einde van het seizoen. Mensen hebben veel hoop op het begin, maar zullen verderop in het seizoen om de oren geslagen worden met de harde realiteit. Normaal gaat de prijs omhoog bij het einde van het seizoen, maar nu kun je misschien dit jaar het tegenovergestelde zien als mensen zich beginnen te realiseren dat ze te lang teveel hebben vastgehouden," voorspelt Colin.

"Ik zie een omgekeerd seizoen. Het is niet zo kort als voorspeld wordt. Deze voorspellingen zijn gedaan zonder te letten op de late oogst. Het hele seizoen is een maand naar achteren geschoven. Dit geldt voor heel Noord-West-Europa. Er zal minder dan vorig jaar zijn, maar vorig jaar was groter dan normaal. Dus zal het gelijk trekken," besluit Colin.

Voor meer informatie:
Colin Galbraith
Moorehouse & Mohan
Tel: +44 1354 602860
Email: [email protected]
www.moorhouseandmohan.com


Publicatiedatum: