Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-granaatappelen uit Söke, Turkije

De granaatappel is een zeer oude cultuurplant en werd reeds in de Oud-Egyptische cultuur geteeld. Oorspronkelijk komt de granaatappel tussen Iran en India voor, maar inmiddels wordt zij ook al lange tijd in het Middellandse Zeegebied geteeld en gewaardeerd. In de klassieke oudheid gold de vrucht vanwege haar vele zaadkernen als symbool van de vruchtbaarheid en in het Bijbelse paradijs zou zij aan de boom der kennis van goed en kwaad hebben gegroeid. Granaatappelen horen tot de fruitsoorten met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten, kalium en vitamine B.


Mehmet Daldal toont de smakelijke granaatappelen van BASAK Tarim

In het Turkse Söke, aan de Turkse kust van de Egeïsche Zee, heeft de producentenvereniging BASAK Tarim zich op de teelt van de granaatappel gespecialiseerd.

Drie Nederlandse medewerkers van BioTropic, Ronald Vianen, Joep van Koevorden en Sven de Jongh, waren midden oktober bij BASAK Tarim op bezoek. Ze werden op de luchthaven door Mehmet Daldal opgehaald, één van de vier producenten van Basak Tarim. Hij vertelt dat BASAK Tarim in 1986 door hem en drie andere agrarisch ingenieurs werd opgericht. Zij vormen ook vandaag nog een producentenpartnerschap. In 2007 besloot één van hen de granaatappel naar biologische richtlijnen te telen. Aangezien er veel vraag naar bio-granaatappelen bleek te zijn, besloot de vereniging om helemaal over te stappen op biologische teelt. Er werd een moderne bedrijfshal met koelmogelijkheid gebouwd, alleen voor biologisch fruit. Hier kunnen per seizoen 600 ton verse granaatappelen verwerkt en verpakt worden. BASAK Tarim werkt inmiddels samen met drie granaatappeltelers.


Glitzernd und voll Saft: Rote Granatapfelkerne

Begin oktober start de grote oogst en deze duurt circa twee weken. Zodra de granaatappelen van de boom geplukt worden, rijpen ze niet meer na. Daarom is het belangrijk om het juiste tijdstip te herkennen waarop de smaak en de houdbaarheid optimaal op elkaar zijn afgestemd. De kleur van de buitenste schil zegt niet perse iets over de rijpheid van het fruit, maar eerder iets over de variëteit van de granaatappel, waar circa 400 rassen van zouden bestaan. De kleur loopt uiteen van lichtrood tot dieprood en de schil is dik en lederachtig. De pitten kunnen lichtroze tot knalrood zijn en zijn een beetje zuur tot zoet.

Bij BASAK Tarim wordt het ras 'Hicaz' geteeld. Deze geldt als iets minder zoet dan het standaardras 'Wonderful', maar kenners zeggen dat de algehele smaak veel beter is. "We gebruiken alles van de granaatappel. Er wordt niks weggegooid", zegt Mehmet Daldal. "Van onze granaatappelen produceren we verse granaatappelsap, granaatappelsiroop, gedroogde granaatappelschillen, gedroogde granaatappelpitten, granaatappelolie en gedroogde granaatappelbloesem".

Bron: BioTropic / Visnja Malesic
Publicatiedatum: