Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carsten Berger Kartoffelhandel:

Minder aardappelen maar goede exportcijfers op de Duitse markt

"De aardappelaanvoer is vanwege de weersituatie beperkt", zegt Carsten Berger van 'Carsten Berger Kartoffelhandel' uit Hamburg. De regen belemmert de aardappeloogst in Duitsland. "Vanwege het natte weer kunnen sommige gebieden nog niet afgeoogst worden", schetst de groothandelaar de situatie. "Er zijn veel minder aardappelen op de markt beschikbaar dan een jaar geleden.""Goede cijfers voor de export"
De extreem warme zomer heeft bij veel producenten haar sporen nagelaten. "Op dit vroege punt in het seizoen is er al sprake van goede cijfers voor de export. Dat is ongebruikelijk", legt de deskundige uit. "Ook deelstaat Bayern moet aardappelen bijkopen. Het is nog nooit eerder gebeurd dat Bayern op dit punt in het seizoen aardappelen uit Niedersachsen moest kopen." Maar niet alleen Bayern is aangewezen op het bijkopen van aardappelen. "Alle gebieden die aan Bayern grenzen zijn te droog geweest", beschrijft Carsten Berger. "Hongarije en Tsjechiƫ importeren reeds aardappelen. Maar ook Polen zal zich binnenkort als koper op de markt begeven. Polen heeft dit jaar ook een slechte oogst. Daar is het hele zuiden uitgedroogd."

Meer geld voor de telers
"Dankzij het beperkte aanbod bestaat er momenteel geen druk op de markt. Niemand is momenteel gedwongen om zijn producten op enigerlei wijze te verkopen", aldus de aardappelgroothandelaar. "Hierdoor kunnen ook de telers een beetje meer geld vragen. Niemand gaat er vanuit dat dit jaar extreem goedkoop wordt."

Exacte prognoses over twee tot drie weken
Hoe de markt zich op de lange termijn zal ontwikkelen kan men momenteel nog niet precies voorspellen, aldus de groothandelaar. "Dat zullen we in de komende twee tot drie weken zien", aldus Carsten. "Dan weten we welke hoeveelheid we werkelijk ter beschikking hebben en wat we van dit seizoen kunnen verwachten. Het ligt eraan hoe de aardappelen zich op laten slaan - bij temperatuurverschillen en vochtigheid. Dan kan men zien hoeveel aardappelen houdbaar zijn en ook werkelijk opgeslagen kunnen worden."


Carsten Berger
Carsten Berger Kartoffelhandel
Banksstr. 28, 20097 Hamburg
Tel; +49 (0)40 337340
[email protected]
www.berger-kartoffeln.de