Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische fruitprijzen stijgen verder

Rusland: Geen uitzondering voor Frankrijk opheffen boycot

Tijdens een ontmoeting tussen de Franse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken liet de Russische minister weten geen uitzondering te maken voor Frankrijk wat de boycot betreft. Rusland zegt ook niet te willen onderhandelen over het einde van de sancties tegen het land. De fruitprijzen in Rusland zijn fors gestegen. Er worden stijgingen tussen de 30 en 50 procent gemeld. Ook in Oekraïne gaan de prijzen omhoog, vooral aan kool en peen is een tekort. Rusland lijdt aan de zogenaamde 'Dutch disease', een economische term voor landen die te afhankelijk zijn van een bepaalde sector. Kazachstan opende wederom de grenzen voor Rusland en in schoolboeken in Europa wordt de Krim inmiddels aan Rusland toegeschreven.

Geen uitzondering voor Frankrijk
De Franse en Russische ministers van Landbouw ontmoetten elkaar onlangs in Moskou. Tijdens het gesprek heeft de Russische minister Tkachev aangegeven dat het land geen opties heeft om de consequenties van de boycot voor Frankrijk te verlichten. "Binnen de grenzen van de boycot is Frankrijk een integraal deel van de EU. Natuurlijk kunnen we Frankrijk geen uitzondering bieden", aldus de minister. Eerder waren er al berichten over Griekenland, Cyprus, Spanje en Italië die toenadering zochten tot Rusland. Over Griekenland werd openlijk gespeculeerd over een verzoek aan Rusland om de boycot op te heffen.Russische fruitprijzen stijgen verder
Gemiddeld is fruit in de afgelopen 12 maanden 30 tot 50 procent duurder geworden. De oorzaak ligt in een zwakke roebel en de boycot van Europa. Sinaasappelen laten de grootste prijsstijging zien. In september lagen de prijzen 57,4 procent hoger dan een jaar eerder. Bananen, appelen en peren werden gemiddeld een derde duurder. Import is fors duurder geworden sinds de roebel 45 procent van haar waarde verloor. Volgens de statistieken is 90 procent van het geconsumeerde fruit in Rusland geïmporteerd. De prijzen voor voedsel in het algemeen steeg gemiddeld zo'n 17,4 procent.

Poetin: 'energieprijzen kassen moeten omlaag'
De Russische president heeft de overheid de opdracht gegeven om mechanismen te ontwikkelingen die de energieprijzen voor kastelers moet verlagen. De prijsverlaging moet voor 1 februari 2016 gerealiseerd zijn. Eerder waren er al plannen om ook aan varkenshouders en melkveehouders een tegemoetkoming in de kosten te realiseren.

Oekraïne: import doet prijzen stijgen
Doordat Oekraïne kool en peen moet importeren zullen de prijzen voor deze groenten met 40 tot 50 procent stijgen, dat kondigde de autoriteiten aan. Oorzaak is een fors lagere oogst. "Het probleem is dat er 40 procent minder van deze producten is geoogst in vergelijking met vorig jaar. Dat is onvoldoende om aan de vraag te kunnen voldoen," aldus de autoriteiten. Daarnaast is de kwaliteit van de oogst laag. De prijzen in Oekraïne stegen in de eerste week van oktober met 22,4 procent.

Geen toenadering voor einde sancties
Rusland zal niets doen dat de belangen van het land schaadt om de sancties van Europa op te heffen, dat zei het hoofd van de presidentiële staf in een interview met het Russische persbureau TASS. "We waren niet degene die de sancties instelde en we zullen niet in elk format discussiëren over wat nodig is om de sancties op te heffen." Hij vraagt zich hardop af of de sancties echt opgeheven zullen worden als de Minsk-akkoorden worden uitgevoerd. De EU koppelde opheffing van de sancties aan een wapenstilstand in Oekraïne.

Rusland lijdt aan 'Dutch Disease'
De Russische economie is te afhankelijk van de olie- en gasexport, daardoor is Rusland uitgegroeid tot het schoolvoorbeeld van de Dutch Disease. Deze term uit de economie wordt gebruikt voor landen die door een te grote focus op een bepaalde sector te afhankelijk geworden zijn van deze sector. Dat keert zich op een bepaald moment tegen het land en de economie. Door de focus van Rusland op olie-export zijn andere sectoren in het slob geraakt, nu de olieprijs daalt, heeft dat harde consequenties voor de economie. De Russische overheidsfinanciën zijn in grote mate afhankelijk van de olie-inkomsten. "We moeten minder om de oliesector geven en meer ruimte open laten voor andere sectoren", aldus de Russische Minister van Financiën.

Kazachstan opent grenzen voor Rusland
Na inspecties heeft Kazachstan de grenzen geopend voor producten van een aantal Russische bedrijven. Kazachstan had in september maatregelen genomen om de import te beperken vanwege fytosanitaire problemen met de Russische producten. Sinds eind vorige week zijn de grenzen weer open.

Oxford University Press erkent Krim als Russisch
In een nieuwe uitgave van het studieboek Geog.3 van het toonaangevende Oxford University Press is de Krim erkend als Russisch grondgebied. Het aardrijkskundeboek spreekt over twee Russische exclaves, de ene is Kaliningrad, de ander Krim. De verandering is gebaseerd op het referendum in maart 2014 toen de Krim voor aansluiting bij Rusland stemde. De uitslag van het referendum wordt echter niet erkend door Europa en de VS. Overigens zijn er ook andere uitgeverijen van studieboeken en atlassen die in de nieuwste edities de Krim aan Rusland toeschrijven.

Rusland legt elektriciteitskabel naar Krim
Het geannexeerde eiland krijgt een directe elektriciteitsverbinding met Rusland. De werkzaamheden beginnen deze week, tenzij het weer roet in het eten gooit. De werkzaamheden moeten voor december afgerond zijn, zodat nog voor de winter de inwoners van de Krim voorzien worden van Russische elektra.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.