Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelen behouden zes keer meer vitaminen bij koken in schil

Als je ze in de schil kookt, blijft er veel meer vitamine C behouden. Volgens het Voedingscentrum zitten er niet méér vitamines in de schil van een aardappel (of bijvoorbeeld een appel), maar de schil zorgt er wel voor dat de vitamines ín de aardappel minder makkelijk in het kookvocht kunnen sijpelen. Bovendien krijg je met de schil extra vezels binnen. Niet schillen dus.

Zes keer zoveel vitamine C
Van vitamines weten we dat ze gevoelig zijn voor lucht (zuurstof), licht, vocht en hitte. Vooral foliumzuur en vitamine C zijn erg kwetsbare vitamines. Volgens onderzoek gaat er bij het koken van geschilde aardappels maar liefst veertig tot vijfenveertig procent aan vitamine C in het kookwater verloren. Maar nu komt het: werden de aardappels ín de schil gekookt, dan bleef het verlies beperkt tot slechts zeven procent. Als je aardappels in de schil kookt, krijg je dus zes keer zoveel vitamine C binnen dan wanneer je ze zonder schil kookt.

Giftige stofjes

Controleer aardappels wel altijd even op groene plekken en uitlopers. In groene plekken en uitlopers zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Als je hier héél veel van binnenkrijgt, kan het onder andere koorts, braken, lusteloosheid en hoofdpijn veroorzaken. "Maar als je de plekjes ruim wegsnijdt, is er niks aan de hand," aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. "Door de aardappels op een donkere plek te bewaren, voorkom je de vorming van solanine. Deze stof ontstaat namelijk onder invloed van licht."

Beschermingsmiddelen
Maar hoe zit het dan met de beschermingsmiddelen? Daar hoeven we ons volgens het Voedingscentrum geen zorgen over te maken, zeker niet als je de aardappelen van tevoren wast. "In de Nederlandse aardappelteelt worden weinig beschermingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Als er iets op een aardappel zit, vormt dit geen gezondheidsrisico's."

Jus of sausje
Schil je toch liever je aardappels? Gooi dan het kookvocht niet weg, maar maak er een jus of sausje van. Zo krijg je de ontsnapte vitamines alsnog binnen.

Bron: Margriet
Publicatiedatum: