De eerste Turkse binnenlands geteelde pootaardappelen "Fatih" en "Onaran2015" zullen in januari 2016 aangeboden worden aan telers. Het project heet "Eerste Turkse nationale pootaardappelenteelt" en werd aangekondigd in het verkiezingsmanifest van de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AK-partij). Naar verwachting verlicht dit de Turkse afhankelijkheid van buitenlandse bronnen en zal het helpen om het land miljoenen te besparen op in het buitenland geteelde pootaardappelen.

De eerste binnenlands geteelde pootaardappelen werden op 1 april 2015 geregistreerd als een resultaat van onderzoek dat sinds 2005 werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van het Ministerie van Voeding, Landbouw en Veeteelt.

Met het project zullen telers in staat zijn om pootaardappelen voor veel lagere prijzen te kopen dan dat ze betalen voor geïmporteerde pootaardappelen. Statistieken wijzen erop dat Turkije in 2014 voor 19.000 ton aan pootaardappelen importeerde voor €14,5 miljoen euro uit 16 verschillende landen. Turkije verwacht miljoenen te besparen met de introductie van binnenlandse pootaardappelen in 2016.

Volgens informatie van het Ministerie van Voedsel, Landbouw en Veeteelt is de Fatih een gele aardappel, die gebruikt wordt voor het maken van frites. Onaran2015 is een lichtgele aardappel die geschikt is om te koken. Het ministerie is van plan om volgend jaar vier nieuwe aardappelrassen toe te voegen.

Bron: dailysabah.com