Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Enorme toename Marokkaanse zachtfruitexport

In het seizoen 2014-2015 steeg de totale Marokkaanse productie van aardbeien, frambozen en blauwe bessen met 6% ten opzichte van het jaar ervoor. Het totale volume bereikte de 160.000 ton (waarvan 97% aardbeien) en de omzet bereikte 1,5 miljard dirham (137,5 miljoen euro). Bijna 90% van het fruit was bestemd voor de export.

De laatste paar jaar maakte de sector een continue ontwikkeling in het noorden van Marokko door, waar het areaal 4.900 hectare groot is (waarvan 85% aardbeien, 10% blauwe bessen en 5% frambozen). De bessen zijn erg winstgevend en zeer in trek bij de Europese en Amerikaanse markten. De sector heeft kunnen uitbreiden dankzij de nabijheid van Europese markten, een gunstig klimaat, het beschikbare land en de voorraad water, gekwalificeerde handarbeid en investeringen.

Veel Europese bedrijven hebben zichzelf in Marokko gevestigd, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de sector en wat ervoor zorgt dat de sector nieuwe innovatieve technieken, zoals van irrigatie, kan verwerven.

Tussen 2008 en 2015 verviervoudigde de frambozenexport van 949 tot 3.974 ton en werd de export van blauwe bessen 28 keer zo groot (van 139 naar 3.895 ton). 95% van het exportvolume uit Marokko is bestemd voor de Europese markt, waarvan 88% naar slechts drie landen gaat: 35% is voor Spanje, 33% voor Frankrijk en 20% voor het Verenigd Koninkrijk. Bijna alle Marokkaanse exportbessen zijn Europgap-gecertificeerd en de meerderheid van de verpakkings- en diepvriesstations zijn HACCP-gecertificeerd. Ze voldoen aan de technische normen van de meest veeleisende Europese en Amerikaanse markten.
Publicatiedatum: