Een grote Britse voedselproducent gaat zijn fabriek in Carlisle in Noord-Engeland voorzien van energie door middel van aardappelen. De 2 Sisters Food Group heeft een installatie van £50 miljoen (€67,7 miljoen) opgezet dat het overschot aan aardappelen van zijn productielijn omzet in elektriciteit, waardoor de CO2-uitstoot met een vijfde wordt verminderd.

De eigenaars van de installatie claimen dat de technologie ervan 3500 megawatt-uren per jaar aan elektriciteit zal opleveren, wat genoeg is om 850 huishoudens van stroom te voorzien. Daarnaast wordt 5000 MWh per jaar aan warmte gegenereerd, die gebruikt wordt in het productieproces.

De installatie voor anaërobe gisting verbruikt schillen, ongebruikte aardappelen en zelfs hele pasteien die anders als afval zouden worden afgevoerd. Het is zo groot als een gebouw van vijf verdiepingen en zal gas produceren dat gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit en warmte.

Andrew Edlin van 2 Sisters heeft gezegd dat deze opzet zowel bedoeld is om kosten te sparen als om de planeet te redden. "Dit is niet alleen maar zakelijke PR. We hebben onze winstgevendheid verbeterd."

De installatie is ontwikkeld door middel van investeerders en is onderdeel van een partnerschap met H2 Energy, een bedrijf in Liverpool dat de technologie heeft ontwikkeld. De investeerders zullen betaald krijgen voor de energie die wordt geproduceerd.

Omdat het voornamelijk met een soort afval werkt, is de installatie meer efficiënt dan andere types die verschillende soorten afval verwerken. Het bedrijf hoopt om 10 installaties in gebruik te nemen en richt zich erop om met 2018 tot 20% van de CO2 uitstoot te hebben verminderd. Er zal dan 35.000 aan koolstofdioxide per jaar worden bespaard.

Bron: cospp.com