Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Champignonteler op AGF-Detail

Koolen1981 aangesloten bij duurzaam initatief van Zwanenberg Food Group

Koen Koolen voert samen met vader Leo en broer Teun het champignonbedrijf Koolen1981 in het Noord-Hollandse Slootdorp. Naast teelt en oogst richt het bedrijf zich op de verwerking van champignons naar producten met toegevoegde waarde. Het bedrijf zet in op een moderne en duurzame champignonteelt.



Koolen1981 maakte dit voorjaar een opvallende stap. Het champignonbedrijf ging een samenwerkingsverband aan met Purple Bee Hive, een community van ondernemers die, zoals zij het zelf omschrijven, 'een positieve en vernieuwende beweging willen brengen in het voedselaanbod'. Purple Bee Hive is een initiatief van de Zwanenberg Food Group, een onderneming die zich vooral richt op vlees en vleeswaren onder bekende merken, zoals Kips en Zwanenberg. Eerder dit jaar maakte Zwanenberg al bekend met verschillende groenteburgers op de markt te komen.

Toegang tot markten

Voor Koen Koolen biedt de samenwerking met netwerkplatform Purple Bee Hive vooral toegang tot markten in binnen- en buitenland waar een relatief klein MKB-bedrijf, zoals Koolen1981, moeilijk binnenkomt. Koolen1981 is actief in de verkoop van champignons. "Dan kan het gaan om de bekende witte champignons in de blauwe bakjes, maar ook gesneden champignons en producten met meer toegevoegde waarde zoals champignonburgers en champignonpizza's", zo omschrijft Koolen de producten.

Vader Leo Koolen begon in 1981 met het bedrijf. Binnen de familie was een akkerbouwbedrijf maar Leo Koolen wilde wat anders en besloot zijn geluk te beproeven in de champignonteelt. Nog altijd teelt het bedrijf witte- en kastanjechampignons. Daarnaast beleveren ook andere bedrijven paddenstoelen, zoals shiitake en oesterzwammen.

Champignon- en akkerbouwbedrijf
Het akkerbouwbedrijf, onder leiding van twee neven van de familie Koolen, is nog altijd belangrijke onderdeel van hun manier van werken: De champost die na de productie vrijkomt, wordt gebruikt als meststof op het akkerbouw bedrijf waar granen, aardappels en verschillende groeten worden geteeld. De stro die de akkerbouw oplevert, komt weer ten goede aan de champignonteelt. "Het zijn voorbeelden van onze duurzame manier van werken. We streven dat ook na, zoals we ook volledig transparant willen zijn in onze werkwijze", zegt Koen Koolen. Purple Bee Hive wil de groente die verwerkt worden in de groenteburgers betrekken van het akkerbouwbedrijf van de familie Koolen.

Dienstverlener
Koolen zien zijn bedrijf niet als een traditioneel agrarisch bedrijf dat de eigen geteelde producten verkoopt. " Wij zijn een dienstverlener en produceren wat de markt vraagt. Voor retailers kunnen we bijvoorbeeld een compleet schap voor champignonproducten verzorgen. Dan kan het gaan om de gewone champignons maar ook om allerlei verwerkte champignonproducten.

Koen Koolen is intussen met sales manager van Purple Bee Hive Tjeerd van der Laan hard bezig de producten van Koolen1981 en Purple Bee Hive verder aan de man te brengen. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Daarover laat hij nog niet veel los. " Wij zijn hier en daar in het buitenland bezig."

Nomatie voor Versmarketeer
De inspanningen van Koolen1981 zijn niet onopgemerkt gebleven. Dit voorjaar werd het bedrijf genomineerd voor de prijs ' Versmarketeer van het jaar', Reden hiervoor was de ontwikkeling en succesvolle introductie van de champignonburger. De jury lichtte de nominatie toe met de tekst: 'het bedrijf weet op indrukwekkende wijze meerwaarde te creëren met versproducten op basis van champignons in slimme samenwerking met ketenpartners. Het bedrijf is een voorbeeld in vers door in korte tijd een plek te veroveren in vele schappen'. Koolen Champignons staat in stand 329 op AGF-Detail.

Bron: Agroberichten buitenland
Publicatiedatum: