Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: telers vervangen aardappelen voor bloemkolen

Nadat de Lahaul valley in Himachal bewezen heeft dat het ziekteresistente pootaardappelen van wereldklasse kan produceren, heeft de regio te maken met ingrijpende veranderingen. Telers vervangen hun aardappelen namelijk voor bloemkolen. Van de totale Lahulse landbouwgrond van 3.470 hectare wordt het grootste gedeelte in beslag genomen door bloemkolen. Die drukken zo de erwtenteelt naar een tweede plek. Een paar jaar geleden werd er 1.800 hectare gewijd aan de aardappelteelt, waarmee de aardappel het belangrijkste gewas in de vallei was. Die teelt is nu echter naar de derde plaats gedaald. Zowel het pootaardappelras Kufri Jyoti als de Kufri Chandermukhi die in Lahul worden geproduceerd, zijn in gevaar.

Teler Amit Shashni vertelde dat hij sinds drie jaar bloemkolen teelt. "Dat is winstgevender dan aardappelen. Helaas vangen we dit jaar lage prijzen voor onze producten, omdat veel telers uit de vallei soortgelijke gewassen hebben geteeld. De vraag is ook nog eens kleiner dan de productie", voegde hij toe.

Er worden enorm veel bloemkoolbedrijven opgericht. Veel telers telen groenten in appelboomgaarden. Volgens deskundigen is het droge en koude weer van Lahul perfect voor de productie van groenten. Op sommige plaatsen is de (on)beschikbaarheid van water echter een probleem. Maar in tegenstelling tot in andere delen van het land, waar telers bestrijdingsmiddelen moeten spuiten om ongedierte te doden, zijn er geen plagen in de koude omgeving van Lahul.

De bloemkolen uit Lahul zijn enorm en ze zijn sneeuwwit. Ze worden vervoerd naar onder andere Kullu, Chandigarh, Punjab en Delhi. De belangrijkste markten voor de pootaardappel zijn Gujarat, West-Bengalen, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Maharashtra en Uttarakhand. Buiten India zijn Bhutan, Bangladesh en Nepal. De onzekerheid over de productie, het harde werk en de prijzenschommelingen zijn de overige redenen dat telers ervoor kozen andere gewassen te telen.
Publicatiedatum: