Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Onderzoekers starten proef voor GGO-aardappel

Britse wetenschappers zijn bezig met het ontwikkelen van een genetisch gemodificeerde "super spud" die vrij is van schimmelziekten en ander aandoeningen. Daarnaast kunnen ze eventueel gezonder zijn dan conventioneel geteelde aardappelen. Naar verwachting zullen de veldproeven in juni worden aangekondigd na de algemene verkiezingen. Er is namelijk sprake van publieke gevoeligheid tegenover het onderzoek, dat naar verwachting luidkeels worden tegengewerkt door anti-GM actievoerders.

Onderzoekers van de Sainsbury Laboratory, een door de overheid gefinancierd onderzoek instituut gevestigd in Norwich, hebben al veldtesten op een GM aardappel uitgevoerd met een extra gen. Ze hebben nu plannen opgesteld om acht genen toe te voegen aan een populair ras, zoals Maris Piper en Desiree.

Drie van de extra genen richten zich tegen de aardappelziekte. Deze schimmelziekte kan de aardappelteelt verwoesten. Het kost de Britse teler £ 60 miljoen (€ 82 miljoen) per jaar aan controlemaatregelen, zoals het sproeien met schadelijke middelen tot 25 keer per seizoen.

Twee van de toegevoegde genen verlenen resistentie tegen nematode wormen, een belangrijke oorzaak van gewasverlies. Er zullen nog drie genetische veranderingen worden gedaan die zullen beschermen tegen plekken. Daarnaast kan het risico van de vorming van potentieel schadelijke acrylamide chemicaliën tijdens het bakken worden verlaagd.

De vorige veldproef eindigde na drie jaar in 2012. Hierin werd een gen getest dat uit wilde Solanumplanten werd overgebracht naar aardappelen. Deze plant is gerelateerd aan aardappelen en tomaten. Het gen verleende beperkte resistentie tegen de aardappelziekte, die wereldwijd ongeveer een aardappeloogstverlies van £ 3,5 miljard (€ 4,78 miljard) per jaar veroorzaakt.

Om te voorkomen dat de schimmel zelf resistent wordt tegen de GM eigenschappen, moeten nu twee extra genen worden toegevoegd. Deze kunnen ervoor zorgen dat genetisch gemodificeerde gewassen jarenlang ziektebestendig blijven. Dit meldt professor Jonathan Jones, hoofd van het project.

Bron: geneticliteracyproject.org
Publicatiedatum: