Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
seizoen gestart met culinaire aspergeproeverij

ZON wil positie als asperge-marktleider verder uitbouwenTholen - Met een aspergeproeverij, bereid door vijf sterrenkoks, opende ZON fruit & vegetables gisteren in restaurant One in Roermond het aspergeseizoen. Directeur Michiel van Ginkel overhandigde de 'eerste' asperges officieel aan de gedeputeerde Beurskens van Limburg en acht burgemeesters van regio-gemeenten. Van Ginkel stak zijn ambitie niet onder stoelen of banken. "Met 720 hectare van de ruim 120 aspergetelers is ZON marktleider (25%) in Nederland. Die positie willen we niet alleen vasthouden, maar ook verder uitbouwen."


Michiel van Ginkel


Asperges voor alle burgemeesters uit de regio-gemeenten

Inmiddels zijn er bij ZON al 15.000 kilo asperges verkocht, waarmee de trend van een vroeger seizoen door verwarmde teelt wordt doorgezet. Een gedeelte van de verkoop verloopt via klok, maar een groot deel gaat ook direct via geselecteerde retailers. "We voorzien een verdere groei van het asperge-areaal de komende jaren en daar willen we graag een rol in spelen", zei Michiel van Ginkel. Vorig jaar haalde ZON een omzet van 16 miljoen euro uit asperges, waarmee het een van de belangrijkste productgroepen is bij ZON.


Ron de Greeff en Frans Fredrix houden ook wel van asperges


Pierre Smets en echtgenote

Groeipotentie is er volgens de directeur van ZON nog genoeg. "Asperges worden in het zuiden van het land veel meer gegeten dan in het noorden, dus daar ligt nog een grote markt, maar als de areaalgroei doorzet, zullen we ook naar de exportmogelijkheden moeten kijken." De klokprijs schommelde gisteren rond de 11-13 euro per kilo. Business Unit Manager Michiel Geraedts verwacht rond week 13 de eerste asperges uit de tunnels.


Rechts: Michiel Geraedts


De Tuinbouw Versnellingsagenda werd uitgereikt aan gedeputeerde Twan Beurskens

Onder het genot van de proeverij van de chefs Edwin Soumang (One, 1 Michelinster), Rene Brienen (Brienen aan de Maas, 1 Michelinster), Paul Pollux (Aubergine, 1 Michelinster), Eric Swaghoven (Valuas, 1 Michelinster) en Margo Reuten (Da Vinci, 2 Michelinsterren) werden klanten, lokale hoogwaardigheidsbekleders en de pers warm gemaakt voor het aspergeseizoen.Later dit jaar zullen maar liefst 330 restaurateurs van het gezelschap Jeunes Restaurateurs d'Europe - met een totaal van 180 Michelinsterren - Roermond aandoen. ZON maakte trots bekend de sponsor te zijn van de asperges voor het hoofdmenu dat tijdens het diner zal worden bereid. Ook zullen op 22 april Tweede Kamerleden weer kunnen genieten van ZON-asperges tijdens het Nieuwspoort Aspergediner.


Will Teeuwen (Teboza), Henk Verwoert (Hanos), Jan Muurmans (Teboza) en Marcel Coulier (Hanos)


Ad Berends en coƶperatievoorzitter Ton Reijnders

Ook de bekende gezondheidscoach Rens Kroes - schrijver van het boek Powerfood - hield een presentatie over gezonde voeding. Ze hield het publiek voor vijf keer per dag te eten om de suikerspiegel in balans te houden met een goede combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Quinoasalade, zalm, speltbrood en biologisch vlees en 's morgens lauw water met citroen. Het advies klonk niet als de gemiddelde maaltijd van een AGF-handelaar. Gelukkig vonden ze elkaar in de asperges, die Kroes drie jaar geleden naar eigen zeggen "ontdekte." En tot plezier van de auteur en haar vriend werken die asperges ook nog eens libidoverhogend....


Rens Kroeswww.aspergetijd.nlReageren op dit artikel en discussiƫren over de sector is toegestaan. Anonieme beschuldigingen en ongefundeerde insinuaties worden, zoals altijd, verwijderd.