Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaarcijfers:

Hogere volumes en lagere kosten levert Fyffes winst op

Fyffes heeft een goed jaar achter de rug. De totale omzet (inclusief de inkomsten uit joint ventures) kwam over 2014 uit op ruim een miljard euro, 0,8% hoger dan in 2013. De omzet zonder de joint ventures kwam uit op 852,6 miljoen euro, een stijging van 2%. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die het bedrijf afgelopen vrijdag bekend maakte. Daarmee sloot Fyffes voor het zesde jaar op rij de boeken met groei.

De bananensector liet een lichte groei zien. Het volume steeg ten opzichte van 2013. Ook de resultaten in de ananas verbeterden. De volumes stegen met 10% in 2014. 65% van het ananasvolume wordt geteeld op eigen plantages. De meloenensector liet ook eens sterk resultaat zien.

In het algemeen was er sprake van een prijsstijging, die gedeeltelijk kon worden gecompenseerd door veranderingen in de wisselkoers dollar-euro en dollar-Britse pond. Ook lagere transportkosten en de lagere olieprijs droegen bij aan het goede resultaat. Bijvoorbeeld de brandstofkosten vielen 6% lager uit.

4,3 mln na mislukte fusie
De mislukte fusie met Chiquita leverde Fyffes 4,3 miljoen euro op. Nadat Chiquita vorig jaar werd overgenomen door het Braziliaanse Cutrale en daarmee de fusieplannen met Fyffes werden afgeketst, moest Chiquita een vergoeding betalen aan Fyffes. De hoogte van deze vergoeding was vastgelegd in de eerste afspraken, die beide partijen maakten en kwam uit op 18,6 miljoen euro (23,3 miljoen dollar). Fyffes had voor de fusie voor 14,3 miljoen euro aan kosten gemaakt, onder andere voor beoordelingen van de bedrijfsvoering. Onder de streep hield Fyffes 4,3 miljoen euro van de compensatie over.

De brutowinst van Fyffes kwam uit op ruim 104 miljoen euro. Over 2013 was dat 94,5 miljoen euro. Onder de streep bleef er bijna 39 miljoen euro over, pakweg 10 miljoen meer dan over 2013.

David McCann, CEO, maakte ook het doel voor 2015 bekend: "Het doel van de Fyffes Group is om een courant resultaat (EBIT) te halen tussen de 36 en 42 miljoen euro. In 2014 was dit 40,1 miljoen euro. De prijzen in alle markten zullen noodzakelijkerwijs moeten stijgen, omdat de dollar aanzienlijk sterker geworden is in de afgelopen maanden."

Klik hier voor het volledige jaarverslag.