Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Onze afhankelijkheid van Afrika wordt alleen maar groter met uienexport"

Tholen - Het Hollandse uienexportseizoen ging vroeg en met grote volumes van start, waarbij de prijzen al vrij snel op een laag niveau kwamen te liggen. "Voor veel consumenten in Afrika en het Verre Oosten is de ui een basisbehoefte. Hoe lager de prijs, hoe meer ze consumeren", verklaart Gerard Hoekman van Mulder Onions uit Kerkrade. Hij is goed te spreken over de kwaliteit van de uien. "Tot op dit moment is er gelukkig veel minder koprot dan andere jaren."
 
Op de Zuid-Amerikaanse bestemmingen is er volgens de exporteur een aardige concurrentie vanuit Noord-Amerika. "Denk dan aan markten als Honduras, Costa Rica en Panama. Nederland kan dit jaar voor het eerst naar Panama exporteren. Dat zijn geen tienduizenden tonnen, maar uiteindelijk komt het volume er wel bij. Dus dat zijn gunstige ontwikkelingen. Ook naar Indonesië hebben we met z'n allen dit jaar een leuk volume geëxporteerd. Wel moet je in ogenschouw nemen dat er andere jaren veel uien via Maleisië naar Indonesië gingen. Maar we zijn binnen en dat is positief nieuws."
 
Rusland
"Maar overall-gezien, ook door de Russische boycot, wordt onze afhankelijkheid van Afrika groter en dat is wel beangstigend. Naar Senegal vertrekt deze week nog een boot, waarna men in januari naar een licentiesysteem overschakelt", vervolgt Gerard. "In Rusland wordt het voor de consumenten allemaal duurder. Er is een mega-inflatie, terwijl de lonen hetzelfde blijven, waardoor de economie aan alle kanten kraakt. Men heeft al aardig gebruikgemaakt van de eigen volkstuintjes, maar de vraag is wat er gaat gebeuren als straks de winter doorbreekt. Persoonlijk verwacht ik niet dat Poetin een knieval zal maken. Hooguit zal men straks voor bepaalde smokkelroutes de ogen dichtknijpen."
 
"Wat mogelijk nog een positief effect op de markt kan hebben, is dat de geluiden gaan dat het areaal rode uien in Egypte aanzienlijk gekrompen is na het uienseizoen van vorig jaar, dat voor iedereen geld heeft gekost. Ook Duitsland heeft minder rode uien, waarbij de kwaliteit ook niet zo geweldig is", weet Gerard. "Nieuw-Zeeland en Tasmanië hebben 6% minder areaal, maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid wel gecompenseerd worden door grotere opbrengsten. De vraag is wel hoe vroeg men in Europa de Nieuw-Zeelandse uien nodig heeft. Hier zitten we nou eenmaal op een laag prijsniveau met kwalitatief prima partijen."

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
Tel: 045-5678700
Fax: 045-5678708
gerard@mulder-onions.com
www.mulder-onions.com