Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eduardo Ledesma, directeur van de AEBE

Bananenprijzen blijven stijgen

De exportprijs voor een doos van 19,5 kilo aan Ecuadoraanse bananen zal 5,35 euro bedragen in 2015. Deze stijging, die hoger is dan 9%, werd een paar dagen geleden aangekondigd door het ministerie van Landbouw in Ecuador.

De hoge prijzen zouden deels een reactie zijn op de stijgende productiekosten, maar het is vooral te wijten aan de grote vraag naar Ecuadoraans fruit. Volgens ramingen van de Association of Banana Exporters of Ecuador (AEBE) wordt het record van 2011, 283 miljoen dozen, naar alle waarschijnlijkheid verbroken. "Een factor die van grote invloed is op de stijging van de vraag naar Ecuadoraanse bananen is het lage aanbod in Colombia. Als gevolg van slechte weersomstandigheden zijn er 15.000 hectare aan bananenplantages getroffen door hevige storm in de regio Uraba, waar meer dan 4.000 hectare totaal werden vernietigd," stelt Eduardo Ledesma, directeur van AEBE.De toegenomen spanningen tussen China en de Filipijnen zijn ook van invloed op de situatie in Ecuador. Hierdoor kon Ecuador de export naar China verhogen tot 300.000 dozen bananen per week. Als China en de Filipijnen, maar ook andere landen (bijv. Guatemala), de zaken weer op orde hebben, drijft de grote hoeveelheid bananen de prijzen naar beneden. Door de hoge kosten die nu zijn gemaakt, zal dit een negatieve impact op de sector hebben, aldus Ledesma.

Meer informatie:
Eduardo Ledesma
AEBE
[email protected]
Publicatiedatum: