Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Joodse paprikateler Avi Ben-Zion in koelen bloede vermoord

De Joodse teler en exporteur Avi Ben-Zion is maandag vermoord. De daders waren Palestijnse autodieven. Ze trokken hem uit de auto en sloegen hem met een ijzeren staaf. Hij werd nog per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd en overleed daar woensdag aan zijn verwondingen.

Soldaten van de Duvdevan elite-eenheid arresteerden drie Palestijnse verdachten. Ben Zion's vrouw en vier dochters zijn ervan overtuigd dat het motief nationalistisch was: Avi Ben-Zion werd vermoord omdat hij een Jood was. "Anders hadden ze wel gewoon zijn auto meegenomen." Zijn familie heeft besloten om zijn organen te doneren. Avi Ben-Zion is 63 jaar geworden.

Avi Ben-Tzion was sinds 1976 paprikateler in de Jordan Valley, waar de Palestijnse bewoners door de jaren heen de overhand hebben genomen. Hij teelde zo'n 60 hectare paprika's en een paar hectare druiven. Daarnaast voerde het bedrijf cherrytomaten en exoten. Zijn vrouw Niva was actief in de vijgenverkoop en voerde de commercie van de paprika's. Afgelopen maand bezochten wij haar nog in Israël.

David Elhayani van de Jordan Valley Regional Council herinnert hem als "een geweldige man, nederig, bescheiden en een teler in hart en nieren." Volgens buren werkte Ben Zion met honderden Israëlische en Palestijnse arbeiders, die hij allemaal met respect en gelijk behandelde.

Pieter de Ruiter van 4 Fruit Company kende Avi sinds 2007 en bouwde een speciale band met hem op. "Hij was een ontzettend vriendelijke man. Het is ongelofelijk dat dit juist hem moest treffen. Waar collega's van hem in de Jordan Valley met een wapen op zak liepen, koos hij er bewust voor om dat niet te doen, omdat hij vond dat dit agressiviteit uitstraalde. Mijn vrouw is ook Joods en dat gaf snel een klik. Ik mocht niet naar Israël zonder mijn vrouw en zij kwamen ook altijd samen bij ons thuis als ze in Nederland waren. Met z'n vieren hebben we ook uitstapjes gedaan naar Jordanië en Koper. Mocht er een keer een zakelijk conflictje zijn, dan zocht hij direct op zijn milde en vriendelijke wijze een oplossing. Toen zijn dochters in dienst waren en ze kregen geen goed eten, dan reed hij 200 kilometer naar ze toe om lekker eten te brengen, zo'n man was het!"