Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Israël: Zomervijgenseizoen goed op gang

Het zomervijgenseizoen in Israël is nog maar anderhalve maand bezig en bijna alle zomersoorten zijn al klaar voor de export. Het seizoen duurt naar verwachting nog tot augustus. "Het is een goed seizoen. Mensen tonen interesse en de vraag is goed," aldus Niva Ben Zion, CEO van Avniv. "We hebben grote volumes dit jaar, dus het ziet er goed uit." Hij vertelt dat een groot deel van de export bestemd is voor supermarkten in het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong. De vijgen van Avniv zijn verkrijgbaar in bakjes met 6 stuks of in dozen tot 3 kg. Ook het leveren van verpakkingen met etiket is mogelijk, zodat de vijgen bij aankomst meteen de schappen in kunnen. 



Eind april ging het seizoen van start met de Early Figaro. Kort daarna volgde de Brazilian. Op de Nazareth moet nog een aantal weken gewacht worden, maar de biologische variant van de Brazilian en Brown Turkey kwamen deze maand al online. Nieuwe teeltmethoden zorgen dit jaar voor een extra intense smaak van de Brown Turkey.



"De volledige naam is de Pollinated Brown Turkey Super Sweet vijg," zegt Niva. "De soort zelf bestond al, maar de bestuiving zorgt voor een langere houdbaarheid en zoetere smaak."



Na het zomerseizoen kunnen de telers even op adem komen om in oktober weer met het winterseizoen te beginnen, dat tot januari doorloopt. Volgens Niva is de timing zeer voordelig. Het Turkse seizoen begint namelijk zodra het seizoen in Israël stil komt te liggen en eindigt wanneer het Israëlische seizoen weer begint. Ze legt uit dat de consumptie tijdens de Ramadan over het algemeen wat lager ligt, omdat sommige consumenten gedurende deze periode liever dadels eten. Toch heeft dit geen significante invloed op het jaarlijkse Israëlische exportvolume van 350 ton vijgen. Lage consumptie tijdens de Ramadan wordt gecompenseerd door een stijgende vraag in het Verre Oosten. 



Hoewel vijgen uit Brazilië het hele jaar door verkrijgbaar zijn, vormen deze volgens Niva geen grote concurrentie, omdat ze heel verschillend zijn van Israëlische. "Vijgen uit Israël staan bekend om hun goede smaak," zegt Niva. "Dit is de sleutel tot het succes van onze sector." Vijgen, die behoren tot de premium exotische vruchten, hebben niet veel te lijden onder de economische crisis in Europa. "Zolang we de kwaliteit behouden, behouden we ook onze consumenten."

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: