Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Cees Schoenmakers: "mooi resultaat na lang zwoegen en wachten"

1,8 miljoen voor duurzame inzetbaarheid in de MKB detailhandel

De samenwerking van drie kleine MKB-branches in de detailhandel heeft een subsidie opgeleverd van 1,8 miljoen euro. Op 29 oktober jl. heeft het Ministerie van Sociale Zaken dat bevestigd. In mei van dit jaar vroeg het bestuur van het AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (CKO) mede namens de branches ambulante detailhandel en tankstations subsidie aan in het kader van de regeling 'cofinanciering sectorplannen'. Deze regeling werd in het leven geroepen als gevolg van het sociaal akkoord uit april 2013 en is bedoeld om de crisis op de arbeidsmarkt te helpen op te lossen. Door de samenwerking tussen de genoemde MKB-branches wordt het mogelijk te werken aan de duurzame inzetbaarheid en de vitaliteit van de werknemers in die branches. Scholing, loopbaan- ontwikkeling en de zorg voor een gezonde levensstijl staan centraal bij de uitvoering van de plannen. De branches hopen hiermee te bereiken dat de werknemers langer inzetbaar blijven en permanent gaan werken aan de verbetering van hun vakmanschap. De subsidie komt voor de helft van het Ministerie van SZW en voor de helft van de drie MKB-branches zelf en financieren dat via hun sociale fondsen.

Alle branches in de detailhandel krijgen volgend jaar een nieuwe kans subsidie aan te vragen in het kader van de genoemde regeling. Minister Asscher heeft aangekondigd dat ook in 2015 de subsidieregeling zal worden open gezet. Het bedrijfsleven wordt uitgedaagd de werkloosheid mee te helpen oplossen door adequate trajecten op te zetten om werknemers van werk naar werk te begeleiden. Daarnaast wil Asscher dat het bedrijfsleven meer jongeren en oudere werknemers in dienst gaat nemen. Als derde aandachtspunt noemt Asscher daarbij het idee van de zogenoemde 'brug ww'. Asscher zegt daarover: "Een extra maatregel die op korte termijn effect kan hebben, is verruiming van de mogelijkheden om tijdelijk te werken of een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering. Deze zogeheten brug-WW verkleint de risico's voor werkgevers bij het in dienst nemen van medewerkers en verhoogt de kans op werk voor hen die al langere tijd thuiszitten". In de toelichting bij de begroting schrijft minister Asscher dat het om een tijdelijke maatregel gaat waarvan sociale partners gebruik kunnen maken als ze een werkgelegenheidsplan maken voor een sector. De Brug-WW zal de minister geen miljarden kosten. "Bij een transitie van een krimpend beroep naar een groeiend beroep met noodzakelijke scholing, wordt gedurende de scholing een WW-uitkering verstrekt voor de uren van de scholing." aldus Asscher.

"Een mooi resultaat na lang zwoegen en wachten" voegt Cees Schoenmakers, directeur CKO, toe die ook aangeeft dat het ingewikkelde proces om samen te werken met de sociale partners in een aantal MKB-branches tot een succes heeft geleid waar anderen jaloers op kunnen zijn.

Publicatiedatum: