VK: retailers in malaise

De Engelse retailtsector zit in de lappenmand. De aandelen van de 3 grootste kruideniers zijn in 10 jaar niet zo diep gezakt. Analisten hebben gewaarschuwd, dat de sector "oninvesteerbaar" is. 
Sainsbury's daalde met 7 % naar 234p, het laagste cijfer in 11 jaar. Tesco viel 3.2 % naar 180.2p, idem. Morrison zakte 5 % naar 159.9p, diepste punt in 14 jaar.

De daling begon, toen Sainsbury's toegaf, dat de verkoopcijfers dit jaar voor het eerst in 10 jaar waarschijnlijk niet zouden stijgen. Tesco meldde, dat de Financial Conduct Authority een formeel onderzoek is begonnen vanwege een £ 250m zwart gat in de boeken. 

Mike Coupe, uitvoerend chef van Sainsbury's, maakte bekend, dat hij een onderzoek naar de supermarkt zou gaan leiden, die hij eerder in 2014 erfde van de vroegere baas Justin King. Investeerders vrezen een mogelijke dividendval. 

De laatste 3 maanden zakte de verkoop van de derde grootste Engelse supermarkt met 2.8 %, vergeleken met de zelfde periode van 2013. Groeiende verkoop in gemakswinkels en online, respectievelijk met 17 % en 7 % compenseerden dalingen van 3-4 % in de grotere winkels, waar het meest wordt verkocht. 

Coupe: "De werkelijkheid leert, dat discounters zullen groeien en wij moeten daarop reageren." Hij suggereert echter, dat elk willekeurig antwoord tot zwijgen wordt gebracht met de waarschuwing, dat de totale omzet vermoedelijk voor heel 2014 allermatigst blijft.

Dwars door deze terugval heen slaagde Sainsbury's erin om een klantenexodus te vermijden richting de discounters Aldi en Lidl. Tesco, Asda en Morrisons lijden daar wel onder. 

Het boekhoudkundig schandaal bij Tesco nam een draai, toen de FCA een totaalonderzoek startte. Die draai begint bij het – voortgezette - onderzoek van Deloitte, dat nu de e-mails doorploegt van kopers aan het hoofdkantoor van Tesco. De parlementaire Business Select Committee (Zaken Selectie Comité) overweegt ook een onderzoek naar banden tussen leveranciers en retail. Ook de accountancy-waakhond Financial Regulatory Council kijkt geïnteresseerd toe.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven