Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AMI: Waar moet de berg met Duitse aardappelen naar toe?

Recordopbrengsten stellen de Duitse aardappelindustrie dit jaar voor een probleem: de oogst is groter dan de vraag, de concurrentie is groot en de exportmarkt biedt ook weinig kansen, meldt de Duitse Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).

"Zelfs lage prijzen garanderen niet voldoende afzet. Met een oogsthoeveelheid van circa 11,5 miljoen ton moet er 1,8 miljoen ton meer op de markt ondergebracht worden dan vorig jaar. Daarbij gaat het overwegend om consumptieaardappelen", aldus de AMI. De opbrengst per hectare was dit jaar zo groot als nooit tevoren: 46.900 ton per hectare (2013: 39.800 ton per hectare), aldus de voorlopige cijfers van het Duitse ministerie van Voedsel en Landbouw. "Vorig jaar kwam de oogsthoeveelheid nog overeen met de vraag, maar nu zijn op veel plaatsen zelfs de opslagmogelijkheden onvoldoende. Zelfs de afzetkanalen voor veevoer, de biogasproductie en de zetmeelindustrie zijn vaak al voorzien van voldoende aardappelen", aldus het AMI verder.

Het overaanbod heeft in de afgelopen weken de prijzen flink laten dalen. Vaak wordt er voor een goede kwaliteit aardappelen nog slechts 5,00 euro per 100 kg betaald. Bovendien wordt de vraag momenteel steeds kleiner. In de komende weken is er voor de telers zo goed als geen hoop op betere prijzen. Zij blijven dus ondanks grotere oogsthoeveelheden en een goede kwaliteit aardappelen de verliezers van dit seizoen, terwijl de consumenten blij zijn met de gunstige prijzen van verse aardappelen en aardappelproducten.
Publicatiedatum: