Beschikking geen loonheffingen

Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt BGL

De Verklaring Arbeidsrelatie zal (vermoedelijk) in de loop van 2015 gaan verdwijnen en vervangen worden door een Beschikking geen loonheffingen (BGL). ZZP'ers die hun opdrachtgevers willen tonen dat zij echt zelfstandig zijn, kunnen nu een VAR aanvragen. Krijgen zij van de Belastingdienst een VAR WUO (Winst uit onderneming) of VAR DGA (Directeur-grootaandeelhouder) dan is de opdrachtgever (mits aan enkele andere voorwaarden is voldaan) volledig gevrijwaard van naheffingen.
 
Opdrachtgever en opdrachtnemer vragen een BGL aan
De VAR die ooit in het leven is geroepen om opdrachtgevers zekerheid te geven gaat binnenkort dus verdwijnen. In de plaats daarvan kunnen opdrachtnemer en opdrachtgever in samenspraak een BGL aanvragen. Dat gebeurt via een webmodule.

De opdrachtgever moet meekijken en beoordelen of de ZZP-er een aantal vragen over hun arbeidsverhouding wel juist beantwoordt. Mochten die antwoorden achteraf niet juist blijken te zijn, dan kan de opdrachtgever naheffingen loonbelasting en premies krijgen als de Belastingdienst vindt dat de BGL ten onrechte is afgegeven en er toch een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer bestond. Dit betekent voor de opdrachtgevers meer (administratieve) lasten en meer rechtsonzekerheid. De BGL vrijwaart de opdrachtgever dus maar beperkt.

De ingangsdatum van het wetsvoorstel (dat nog moet worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer) is nog niet bekend en voorlopig blijft een afgegeven VAR nog geldig.
 
Meer informatie
Voor meer informatie over het afschaffen van de VAR kunt u contact opnemen met Marco Dijkshoorn van BDO via telefoonnummer 070 – 338 08 08 of marco.dijkshoorn@bdo.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.