Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: sterke prijsdaling biologische aardappelen

De biologische aardappeltelers in Duitsland klaagden in week 33 al over veel te lage telersprijzen, maar afgelopen week kwam de grote schok: de prijs is nogmaals duidelijk naar beneden gegaan, meldt de Duitse website Proplanta.de.

"Met zulke prijzen maken we met elke hectare waarop we aardappelen telen meerdere duizenden euro's verlies. We willen hier niemand verwijten, want we weten niet hoe deze prijzen konden ontstaan. Daarom vragen we om redelijkheid. Biologische landbouw is tegen deze prijzen niet mogelijk. Hetzelfde geldt trouwens ook voor conventionele landbouw", meent Monika Tietke van de 'Bio Kartoffel Erzeuger Verein' (BKE).

Zo laag als nu was de prijs nog nooit. Tien jaar geleden was er een dieptepunt, maar destijds waren biologische aardappelen nog geen vast bestanddeel in het assortiment van de levensmiddelenhandel. Inmiddels is dat wel het geval en dat maakt het mogelijk om biologische aardappelen in deze omvang te telen. De vraag is in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Het teeltgebied werd echter niet uitgebreid. Het tekort kan met behulp van importwaren aangevuld worden.

Met deze achtergrond is het voor de biologische aardappeltelers onbegrijpelijk dat de prijs nu zo sterk daalt. Alsof dat nog niet genoeg is, komt daar nog eens bovenop dat er voor dit jaar uit werd gegaan van een gemiddelde oogst, maar dat er inmiddels is vastgesteld dat de uiteindelijke oogst toch een stuk lager uit zal vallen dan werd verwacht. "Iedereen die duurzaam biologische aardappelen wil verhandelen, kunnen we alleen maar oproepen om het volgende in gedachten te houden: let erop dat wij ook morgen nog bestaan!", aldus Monika Tietke van de BKE.
Publicatiedatum: