
Tholen - Het Nederlandse blauwebessenseizoen ging dit jaar vroeg van start, maar van een vrolijke zomerse start is geen sprake. "In vergelijking met vorig jaar -wat een laat seizoen was -zijn we zelfs twee weken eerder, maar ik wenste wel dat we een laat seizoen hadden gehad", vertelt teler Sil Moonen, die blauwe bessen teelt in zowel Limburg als Drenthe. Dat de teeltgebieden ruim 300 kilometer uit elkaar liggen is niet alleen een gevolg van het beperken van risico's, maar ook om het seizoen te verlengen. Zo gaat het seizoen in Drenthe twee weken later van start dan in Limburg. "Voordeel is dat eigenlijk altijd wel over vers product kunnen beschikken. Gisteren zijn onze plukkers in Limburg uitgeregend, terwijl de medewerkers in Drenthe de hele dag konden plukken."

"Begin zomer stonden de prijzen gelijk onder druk door het grote aanbod uit Spanje met een ongecontroleerde afzet van naar verluid meer dan een miljoen kilo blauwe bessen. Vervolgens sloot Rusland de grens voor groenten en fruit uit Polen en werden al de Poolse bessen op de West-Europese markt gedumpt, gevolgd door de grenssluiting voor de hele EU", verklaart de teler de moeizame afzet. "Daar komt bij dat de weersomstandigheden van de laatste weken niet mee hebben gewerkt om kwalitatief hoogwaardige bessen te leveren, die lang te koelen zijn. Sterker nog, afkeur is op de veilingen aan de orde van de dag en de kwaliteit is een stuk minder dan vorige jaren."

"Dit jaar is er in Europa geen teeltgebied geweest, waar veel product verloren is gegaan door hagel of nachtvorst. In heel Europa worden topproducties genoteerd. Ook wij hebben een productie zoals we die jaren niet hebben gehad, maar dit zorgt er wel voor dat de prijzen naar een bodem zijn gezakt waar we ze net voor kunnen telen. Dat baart me wel zorgen. Jaarlijks wordt er meer zachtfruit verkocht, met name in het Verenigd Koninkrijk stijgt de afzet jaarlijks, maar de aanplant is ook gigantisch en er zal de komende jaren een gigantische aanwas in productie komen. Ik ben wel eens bang dat we met de blauwe bessen de appelen achterna gaan. Er is ergens een grens waarbij de aanvoer groter is dan de consumptie en die is in mijn optiek dichterbij dan iedereen denkt."


Voor meer informatie:
Sil Moonen
silmoonen@zonnet.nl
www.berryfarm.nl