

Kersenkoeler
Hij geeft aan dat de ontwikkelingen snel gaan. "Ruim tien jaar begonnen we kersentelers te bedienen. We kregen toen de vraag om een band te leveren, later werd dat een sorteerband. Zo'n zeven jaar geleden zijn we begonnen met oplossingen voor elektronisch sorteren in de kersenteelt. Enkele jaren geleden nam de vraag naar kersenkoelers toe. Die was er al eerder, maar we hadden geen pasklare oplossing voor de kleinere teler. We zijn toen zelf gaan ontwikkelen en vorig jaar werd de eerste in gebruik genomen. We maken nu modellen die 500, 1000 en 2000 kilo per uur kunnen koelen. Het is de bedoeling dat de kersen maximaal een uur na de pluk gekoeld zijn. Hierdoor zijn ze een week langer houdbaar en blijven de steeltjes drie tot vier dagen langer goed. Hoe sneller de kersen worden gekoeld na de pluk, hoe langer de levensduur."

De heren voor de kersensorteerder. Links Stefaan en rechts zoon Kristof Stas
"Het 500-model is bestemd voor de teler met enkele hectares. Maar heb je een professionele teler met 10 hectare, die kan een model die 1000 kilo per uur kan sorteren, beter gebruiken. Dat model is hoger, heeft meer watervolume en een hogere koelcapaciteit. Er waren al wat merken op de markt, maar die hadden problemen met schuurschade. Wij hebben deze gemaakt zonder dat daar kans op is, en met een betere maatsortering."
Elektronische kersensorteerder
We leveren al elektronische kersensorteerders, maar nog niet voor kleinere bedrijven. De grotere halen we in Australië, daarvoor werken we samen met GP Graders. We zijn momenteel bezig met een soort 'light-versie', met een camerasysteem en een voorsorteerband. Daarna gaan we kijken voor de mogelijkheden van mechanisch." Is het voor een kleine teler geen grote investering? "Een kersensorteerder of koeler is bedoelt voor professionele telers vanaf drie hectare. Als ze advies vragen waar ze het eerst in moeten investeren, is mijn antwoord: een kleine kersenkoeler. Daarmee verbeter je namelijk de kwaliteit van de kersen."
)
Hardfruit
Voor appelen en peren werkt Stas samen met Aweta. "Deze sorteringen gaan heel nauwkeurig en de producten van slechte kwaliteit worden er zo uitgepikt. Dit gebeurt in het water. Daar bevindt zich een bufferplaat en alle holle peren 'zwemmen' daar tegenaan. De peren boven blijven drijven kun je zo weggooien, die zijn hol of bruin vanbinnen." Hij geeft aan dat er steeds meer wordt geautomatiseerd aan de machines. "Hierdoor hoeven de mensen die aan de machine staan minder te lopen, alles wordt steeds compacter."

Afnemers
Het omzetaandeel van België is voor Stas 30 tot 40%. "Daarnaast exporteren we veel in diverse delen van Europa. Een belangrijke afnemer is Duitsland, dat land groeit ook in de kersenteelt. Daarnaast worden in Kroatië en Servië ook aardig wat kersen geteeld. Ook in Bulgarije zien we kansen voor de toekomst." Sinds enkele jaren heeft Stas een vestiging in Polen. "Deze afnemer wordt ook steeds belangrijker en de fruitteelt blijft daar jaar na jaar toenemen. We zijn daar gestart met de bouw van een nieuwe hal van 50 bij 27 meter, en naar verwachting zal deze in september gereed zijn. Oekraïne is ook een afnemer, en die kunnen we daar ook beter bereiken." Ondanks alle kansen die Stefaan ziet blijft hij wel gefocust op de huidige klanten. "Het is belangrijk om deze goed te blijven bedienen en daarnaast moet je ook blijven investeren in de juiste mensen om te blijven groeien. En natuurlijk moeten de kansen zich voordoen. Vroeger deden we veel meer met tomaten, maar toen er minder losse kwamen en de trostomatenteelt toenam, kwam er een 'gat' in de productie. Daardoor zijn we ons toen meer gaan richten op de kersentelers."

Klik hier voor de Facebookpagina van Stas
Voor meer informatie:
Stefaan Stas
Stas NV Belgium
Craenenbroekstraat 32
3380 Glabbeek
Belgium
Tel +32.16.777.306
Fax +32.16.779.781
www.stasbelgium.be
info@stasbelgium.be